Vakantieschool voor leerkrachten

“Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, stichtingen, niet gouvernementele -, humanitaire- en maatschappelijke organisaties en verenigingen zijn met het houden van vakantie schoolprojecten goed bezig”, werd besproken met ouders- en verzorgers van schoolgaande kinderen.

De plank misslaan

“Wij hebben ervaren, dat er lust is onder ouders en kinderen om deel te nemen aan vakantie schoolprogramma’s. Mijn kinderen waren er vol van om deel te nemen aan het Vakantieschool Project van het Rode Kruis, maar sloegen de plank mis. Binnen een mum van tijd was het volgeboekt.”

Boeiend en leerrijk

“Er zijn vakantiescholen en vakantiescholen. De school van het Rode Kruis leek ons interessant er werd een boeiend en leerrijk programma aangekondigd: Eerste Hulp bij Ongelukken, mentale gezondheidszorg, brandpreventie, klimaatverandering, de rol van het Rode Kruis en Rode Halve Maan beweging, internationaal humanitair recht, in het openbaar spreken en presentatievaardigheden. Het zijn onderwerpen die niet- of onvoldoende worden belicht op school. In de tijd waarin wij leven is deze vorming meegenomen.”

Summer School

“Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur staat bekend om haar vakantieschool. Ook tijdens deze Grote Vakantie houdt zij zich daarmee bezig. Als gepensioneerd onderwijzeres ken ik het nut van  de vakantieschool. Gedurende mijn actieve schooljaren werden kinderen aangenaam creatief beziggehouden met sport en spel, zang, dans en andere vormen van expressie.”

Anno 2022

“De laatste jaren wordt de vakantieschool van het ministerie steeds meer als een verlengstuk van het traditionele leerprogramma beschouwd. Er wordt nadruk gelegd op onder andere de probleemgebieden taal en rekenen. De vakantie wordt opgeofferd. Vakantie, tijd voor jezelf nemen is erg belangrijk. Het is een nut en noodzaak.”

Ontspannen, genieten en plezier

“Het gaat om welbevinden en gezondheid te verbeteren. Tijdens de vakantie verandert de stemming positief. Het wekt energie op om na de vakantie met frisse moed aan de slag te gaan. Vakantie wil volgens mij zeggen, dat werk of school wordt uitgesloten. Door tijdens de vakantie het traditionele schoolprogramma door te trekken worden de positieve kanten van de schoolvakantie tenietgedaan. Bij vakantie horen ontspanning, genieten en plezier.”

Kinderopvang

“Vakantieschool heeft ook een functie van opvang van kinderen. De vakantie van de scholieren loopt over het algemeen niet parallel met die van de werkende ouders of verzorgers. Opvang van de kinderen kan een enorm probleem zijn. De vakantieschool komt voor velen goed uit als kinderopvang.”

Goed en kwaad

“Kinderen staan in de vakantie aan heleboel verleiding en gevaren bloot. Wij leven in een boze tijd. Zij hebben een zee van tijd. Zijn vaak gedurende een groot deel van de dag op zichzelf aangewezen. Peer pressure is een tweesnijdend zwaard. Het kan goed en kwaad inhouden.”

Vroegrijp

“Kleine kinderen zijn buigzamer dan opgeschoten jeugd. Vakantiescholen zijn voor kinderen ingericht. Er wordt gedurende de schoolvakantie hoegenaamd geen aandacht besteed aan de opgeschoten jeugd. Gezien hun leeftijd en overmoed is het de moeite waard om ook aan nuttig tijdverdrijf voor deze categorie te werken. Veel jeugdigen worden bigi sma, vroegrijp tijdens vakantie.”

Summerschool

“De creativiteit van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur valt op. In Suriname spreekt men vele talen, maar dat de vakantieschool van het ministerie dit jaar Summerschool wordt genoemd vind ik niet zo geslaagd. In Suriname wordt er niet gesproken van zomer.”

Dwarsliggers

“Er hapert nogal wat aan de vaardigheden van leerkrachten. Het lijkt mij geen slecht idee om een vakantieschool in te voeren voor leerkrachten. Gedurende deze periode kunnen zij genieten van cursussen en trainingen zodat zij zich beter kunnen ontfermen over onze kinderen. Ik vrees dat zulks niet moeilijk zal gaan. Leerkrachten en vakbonden zullen ongetwijfeld dwarsliggen”, tot zover opmerkingen van ouders en verzorgers over vakantieschool.

HD

error: Kopiëren mag niet!