Eigenaar rijstbedrijf te Nickerie: “Recherche Nickerie doet haar werk niet naar behoren”

Een grootschalig bedrag aan padie wordt vermist bij een rijstbedrijf in Nickerie. Langs verschillende wegen heeft dit bedrijf geprobeerd erachter te komen wie de boosdoeners zijn die dit hebben uitgehaald. Er was zelfs een beloning van 1 miljoen Surinaamse dollar uitgeloofd voor degene die waardevolle informatie kon verschaffen over de vermiste hoeveelheid padie. Inmiddels is gebleken, door een getuigenverklaring, dat verschillende ladingen padie met vervalste bonnen zijn opgemaakt. 

Vervalste bonnen

In de getuigenverklaring is verklaard, dat er bij enkele van de ladingen padie die door werknemers van rijstfabriek Manglie geleverd moesten worden dubbele bonnen aangeslagen. De bedragen werden dus vervalst. Vele van de bonnen werden in opdracht van een bekende werknemer in het bedrijf gemaakt. De mensen die hielpen bij de uitvoering werden door de desbetreffende werknemer, wiens naam is genoemd in de getuigenverklaring, beloofd dat ze grote geldbedragen zouden ontvangen voor elke geleverde illegale dienst.

De bedragen waren volgens de getuigenverklaring zeker iets van SRD 6.000 per lading. Het ging in totaal volgens de getuigen om zo’n 78-92 vervalste ladingen die dan vermenigvuldigd zouden worden met die SRD 6.000. In totaal zou er dus een bedrag van rond de SRD 468.000-552.000 beloofd zijn voor deze illegale diensten.

Schuld bekennen

Een van de werknemer die dit echter niet meer als een geheim konden houden hebben de bewuste stap zonder dwang gemaakt richting de directeur van de rijstfabriek om zich uiteindelijk niet meer schuldig te voelen. Verder heeft hij volgens de getuigenverklaring dit ook gedaan vanwege angst voor strafrechtelijke vervolging. Ter plekke werd er meteen een getuigenverklaring opgemaakt en nu zijn de partijen er klaar voor om dit juridisch verder op te kunnen lossen. De getuigen zijn volgens de getuigenverklaring bereid om hun getuigenis over de gepleegde daden af te leggen bij de politie, wat naderhand ook is gebeurd.

Situatie neemt een ander wending

De eigenaar van het rijstbedrijf geeft in een interview met de heer Mones Nazarali aan hoe er werd gefraudeerd op het kantoor in zijn bedrijf. Hij gaf verder te kennen, dat zijn zoon de opmerkelijke veranderingen in het bedrijf opmerkte en er meteen melding van heeft gemaakt. Na de getuigenverklaring in het bedrijf, werden de mensen ook ondervraagd door de politie.

Echter blijkt het nu zo te zijn, dat men hem heeft “geslagen” om te kunnen beamen dat hetgeen dat hij heeft verklaard daadwerkelijk zo is. “Na vijf dagen gewoon werken in het bedrijf en tweemaal dezelfde verklaring af te leggen beweert de getuige nu pas wat anders”, zegt de eigenaar.

De eigenaar is de mening toegedaan dat de recherche in Nickerie haar werk niet naar behoren doet. Zo worden naar zijn zeggen telefonisch getuigen door de politie verhoord. Industrieën worden naar zijn zeggen niet goed beschermd en er valt veel te doen in de verschillende sectoren in het district. Hij roept de regering op om de verschillende sectoren waar nodig aan te pakken

GW

error: Kopiëren mag niet!