“Waarom zijn burgers zoals ik, de enigen die het begrijpen”

Enkele ondernemers zeggen in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, dat zij meer uitgeven dan dat zij verdienen. “Je werkt een hele maand lang en merkt aan het eind dat je toch niet veel hebt gemaakt”, zegt een van de ondernemers.

“Als ondernemer moet ik mijn werknemers betalen, lading betalen, andere voorzieningen, de huur van het pand betalen en ook nog zorgen dat de voorraad in orde is. De meeste dingen lukken niet. Ik geef in een maand meer uit dan dat ik verdien. Daarnaast heb ik ook mijn eigen huis en voorzieningen en deel als man en vader. Maar het lukt mij helemaal niet, ik heb door dit alles enkele werknemers moeten los laten en ben uiteindelijk gebleven met een kleine groep”, zegt de ondernemer.

“Ik heb wel maanden waarin je winsten maakt, maar dan ga je niet lang kunnen feesten. Met alle kleine beetjes ga je anders moeten denken en kijken van wat je kan doen voor de komende maand. Als eigenaar kun je de prijzen ook  niet blijven verhogen, anders verlies je een hele grote groep klanten en je gaat aan het eind ook veel minder maken dat dat er nu gemaakt wordt. Dus ik heb heel hard moeten nadenken over wat mijn stappen kunnen of moeten zijn. Het is toch een hele stress dat op je afkomt. Als ik het als ondernemer al zo moeilijk heb, dan weet ik zeker dat een burger het nog moeilijker gaat hebben”, aldus de ondernemer.      

Een kleine onderneemster die meedoet met de verkoop in het centrum, zegt dat zij ook veel meer uitgeeft dan dat zij maakt. “Kijk, ik rij dagelijks de stad in van Para uit om alleen mijn zelfgemaakte goederen te verkopen. En dan is er niet dagelijks sprake van een vlotte verkoop. Ik begrijp de situatie volkomen of laat ik zeggen de situatie waarin velen verkeren, maar waarom ben ik de enige dan of waarom zijn burgers als ik de enigen die het begrijpen”, vraagt vrouw zich af.

“Geld is er niet en als het er is ga je dat aan belangrijke dingen moeten besteden of investeren. En dat doe ik ook, maar er komt niet genoeg binnen. Ik ga dus een vaste baan moeten zoeken naast mijn eigen ding en dat gaat veel moeilijker zijn. Zij heeft twee kinderen die zij pas in de avond weer ziet.

“Door de dag heen zijn de kinderen bij de oppas. Ik heb het helemaal niet zo gewild, trouwens geen enkele moeder wil de ontwikkelingen van haar kind missen, maar als je voor heel wat moet zorgen en het dak boven je hoofd wilt behouden, dan ga je het zo moeten doen. De prijzen moeten zakken zodat een ieder toch een beetje kan ademen en genieten van het leven”, benadrukt de kleine onderneemster.

TM 

error: Kopiëren mag niet!