RvC niet betrokken bij malversaties SLM-leiding

Ruben Ravenberg, lid van de Raad van Commissarissen (RvC) bij SLM, heeft in een interview op ABC Nieuws dediverse zaken onthuld. Volgens het RvC-lid zijn veel zaken dankzij de RvC aan het licht gekomen. 

Op social media is te lezen, dat de samenleving ervan overtuigd is dat de RvC haar plichten heeft verzaakt. Het is echter de audit commissie die dit alles heeft ontdekt, zegt Ravenberg. “De gemeenschap moet weten dat het drietal Paul de Haan, Prenobe Bissessur en Xaviera Jessurun het meest corrupte en criminele drietal is dat ooit de top van een staatsbedrijf heeft gerund.” Volgens Ravenberg zijn er meer zaken die naar voren zullen komen. Enkele zaken heeft hij in het nieuwsprogramma besproken. 

Zo heeft Ravenberg gesproken over een zaak van over taxatie. 

– Het hoofdkantoor is getaxeerd voor een bedrag van $ 1600. Dit drietal is echter helemaal in Nederland taxateurs gaan halen die het geheel hebben getaxeerd voor € 55.000. 

– Bissessur gaat op reis. Zijn ticket is vrij en hij vliegt business class. Ook neemt hij handgeld van de SLM. Maar, je hebt een contract waarin je salaris $17.000 is. 

– Paul de Haan nam 50% van zijn salaris dat € 11.300 bedroeg, conform de waarde en die andere helft factureerde hij via een bedrijf van hem van de SLM-afdeling in Nederland en zette daar 21% BTW op alsof die onderneming diensten heeft geleverd voor de SLM. 

– De SLM moest volgens zijn contract een huis voor hem huren voor maximaal $ 2.000. Als het meer was moest hij het verschil voor de SLM storten. Dat heeft hij nooit gedaan. Hij huurde gewoon een huis op kosten van de SLM voor $ 3.500 per maand.

– Hij heeft mensen gebracht bij de SLM om te werken voor een bedrag van € 3.000 per week. 

“Al deze zaken zijn de schuld van de regering, omdat zij deze mensen de ruimte heeft gegeven dit alles te doen . We hebben de regering echter gewaarschuwd”, aldus Ravenberg.

De RvC heeft steeds gevraagd om het Herstelplan in te mogen zien, maar die is nooit met de Raad gedeeld. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de RvC namens de regering gezegd, dat er confidentiële zaken in zitten. Ravenberg stelt heftig geprotesteerd te hebben hiertegen, omdat het een aanfluiting is van de integriteit van de RvC. 

Het lid had een voorstel gedaan aan de minister van BIBIS dat de onderdirecteur als de hoogste financiële man binnen de SLM, een wakend oog moest kunnen houden. Men heeft al deze waarschuwingen in de wind geslagen. Mevrouw Jessurun is tijdens een van de laatste vergaderingen gevraagd waar zij het geld vandaan halen om mr. Bissessur van te betalen. Waarop werd geantwoord dat er een speciale pot daarvoor is.

“Wanneer we verder onderzoeken blijkt het dat geld te zijn, dat de SLM  geparkeerd had. Jessurun heeft toen een mail gestuurd naar de directeur met een cc naar de minister, dat het geld betaald moest worden. De onderdirecteur, die moest uitbetalen, heeft desondanks geweigerd dat te doen. Ze hebben hem toen weggejaagd. Dus ze deden heel wat buiten de Raad om, maar de regering heeft die ruimte gecreëerd”, aldus Ravenberg.

NK

error: Kopiëren mag niet!