Platform Rijstsector: Klimaatverandering en watermanagement kritieke factoren voor rijstgarantie

Wereldwijd worden de effecten van klimaatverandering steeds meer merkbaar. Ook Suriname blijft niet bespaard. De gebruikelijke neerslaghoeveelheden zijn de afgelopen jaren drastisch gestegen wat heeft geleid tot vele overstromingen. Wereldwijd heeft de agrarische sector zware klappen moeten incasseren wat heeft geresulteerd in afname van de productie. Dit heeft geleid tot prijsstijgingen en ontevredenheid bij consumenten.

De rijstsector heeft de effecten van klimaatverandering ook van nabij moeten ervaren, aldus het Platform Rijstsector in een maandag 29 augustus uitgebracht persbericht. “In de afgelopen twee seizoenen is er minder ingezaaid vanwege de drassige bodems, waardoor optimale grondbewerking niet mogelijk was.”

Andere onderliggende oorzaken zijn achterstallig onderhoud tijdens de afgelopen tien jaren op het gebied van waterwerken, infrastructuur, en het niet optimaal beschikbaar zijn van goed zaaizaad, zo stelt het platform.

Zo’n 25.000 hectare ingezaaid

Desondanks is er met vereende krachten van de rijstboeren en de overheid toch ongeveer 25.000 hectare ingezaaid. Om de inzaai op te voeren, zal overgegaan moeten worden naar uitvoering van de structurele maatregelen die zijn opgenomen in het werkplan 2022-2023 van het Platform Rijstsector.

De afgelopen inzaai is gehaald met heel veel inspanning, maar in het kader van het veiligstellen van de voedselvoorziening, zal alles in het werk gesteld moeten worden om straks, over een maand, de oogst veilig te stellen. Ook hiervoor zijn goed gedraineerde gronden nodig anders blijven de machines weer vastzitten.

Goed watermanagement is essentieel

Gelet op het bovenstaande is voor een optimale rijstproductie een goede watermanagement èèn van de belangrijkste voorwaarden. Stakeholders zullen de handen in elkaar moeten slaan. Effecten van klimaatverandering kunnen geminimaliseerd maar moeilijk gestopt worden, wat betekent dat de nadruk gelegd zal moeten worden op goed waterbeheer.

Het Platform Rijstsector bevindt zich in de fase van uitvoering van het werkplan 2022-2023 waarbij actiepunten, die op kort termijn resultaat opleveren, de prioriteit genieten waaronder ook enkele die betrekking hebben op het aspect van watermanagement.

error: Kopiëren mag niet!