Minister Ramdin: “Bezoek Indiase parlementariërs heeft veelzijdig karakter”

Het bezoek van de Indiase parlementaire delegatie aan Suriname heeft een veelzijdig karakter, aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS). 

De delegatie, bestaande uit parlementariërs van de Lok Sabha en de Rajya Sabha, heeft in het kader van de 75ste onafhankelijkheidsviering van India besloten het Caribisch gebied te bezoeken, nadat zij ook de VS en Canada had aangedaan. In Suriname zal de delegatie ontmoetingen hebben met leden van De Nationale Assemblee (DNA). De Indiase parlementariërs hebben al een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi.

In verband met de aanwezigheid van de delegatie is er een uitgebreid programma in elkaar gezet op basis van de culturele en politieke relatie die Suriname en India met elkaar delen. Vanwege de lange historische relatie en Indiase achtergrond van een deel van de Surinaamse samenleving, wordt het bezoek ook gezien als een culturele uitwisseling. “Het is een bezoek met enorm veel kanten, op verschillend niveau. We hebben hier parlementariërs van Uttar Pradesh en Bihar, dat zijn de gebieden waar de voorouders vandaan komen. Dus dat is ook een stukje culturele uitwisseling. Er zullen wat overeenkomsten worden ondertekend op het stuk van gezondheidszorg en ook op het stuk van de politieke samenwerking”, aldus Ramdin.

Na de ontmoeting met president Santokhi heeft de delegatie een bezoek gebracht aan Nickerie. Vervolgens was er  een overleg met de leiding van de Assemblee en woensdag zullen enkele overeenkomsten worden getekend. 

De delegatie zal ook deel zijn van activiteiten zijdens de Indiase ambassade. In de loop van de week volgen er bezoeken aan Staatsolie en Mariënburg. Verder staan gesprekken met leden van de Raad van Ministers op het programma, waarbij de functionele samenwerking ter sprake zal komen alsook de samenwerking met het bedrijfsleven. “Het parlement kan vaak een spreekbuis zijn om die relaties te ontwikkelen, dus voor ons ook vanuit een diplomatiek oogpunt een belangrijk moment”, aldus minister Ramdin. 

De bewindsman benadrukt, dat Suriname en India voordelen kunnen halen uit dit moment. De twee landen hebben reeds een goede en uitgebreide samenwerking in verschillende sectoren en op defensiegebied. India heeft heel wat projecten in Suriname gefinancierd, waarvan de belangrijkste op dit moment is het opzetten van zonne-energiecentrales in ongeveer 30 dorpen in het binnenland is. “Er wordt al op verschillende terreinen samengewerkt. Belangrijk is dat we de samenwerking willen uitbreiden”, stelt de BIBIS-minister.

Hij zegt dat het Indiase bedrijfsleven vanwege zijn ervaring is uitgenodigd om ook te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van olie en gas. Vanuit India is ook interesse in de houtsector. Minister Ramdin: “Dus wij zien mogelijkheden voor beide landen om daar goed van te profiteren.”

Het ligt in de bedoeling om gedurende de aanwezigheid van de delegatie nadere afspraken met elkaar te maken. President Santokhi heeft reeds aangegeven welke de gebieden zijn waar samenwerking mogelijk is. Het staatshoofd heeft ook een uitnodiging aan de Indiase premier Narendra Modi doen toekomen om Suriname volgend jaar te bezoeken in het kader van de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. 

Minister Ramdin zal volgende maand in de marge van de vergadering van de Verenigde Naties (VN) samen met collega-ministers binnen de Caricom, een ontmoeting hebben met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar. Dit bezoek zal in het teken staan van de samenwerking tussen Indiase en de Caribische regio, waarvan Suriname momenteel het voorzitterschap draagt.

error: Kopiëren mag niet!