TD veiling haalt SRD 1.236 miljoen binnen

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft bij de Termijn Deposito (TD) veiling van woensdag 24 augustus een bedrag van SRD 1.236 miljoen (1 miljard 236 miljoen) binnengehaald en “vastgebonden”. Dit is SRD 64 miljoen minder dan het beoogde bedrag van SRD 1.300 miljoen (1.3 miljard). Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. 

De algemene banken hebben in totaal SRD 612 miljoen geboden voor het 1-weeks TD, welke is toegewezen. Voor het 1-maands en 3-maands TD hebben de algemene banken respectievelijk SRD 496 miljoen en SRD 128 miljoen aangeboden, welke is toegewezen.

De gewogen gemiddelde toegewezen rente (OMO-rente) voor het 1-weeks TD is gestegen met 0,5 procentpunt naar 69,9%. De rente voor het 1-maands TD is 74,6% en die voor het 3-maands TD is 82,9%.

De totaal gecommitteerde rente aan de algemene banken is met de veiling van woensdag gestegen naar SRD 1.134 miljoen (1 miljard 134 miljoen).

Overtollig geld 

De TD veilingen zijn bedoeld om overtollig geld in omloop af te romen c,q, voor een bepaalde tijd uit roulatie te halen zodat het geen vraag kan uitoefenen op vreemde valuta. 

In het kader van haar openmarktoperaties (OMO’s) gebruikt de CBvS de basisgeldhoeveelheid in omloop, in plaats van de wisselkoers, als grondslag om inflatie te beïnvloeden.  

De basisgeldhoeveelheid bestaat uit de bankbiljetten in omloop (chartaal geld) en de SRD-tegoeden van de banken bij de CBvS (giraal geld). Deze bestanddelen van geld staan op de balans van de CBvS en zijn het aangrijpingspunt voor de openmarktoperaties (OMO’s). 

De TD veilingen zijn onderdeel van de openmarktoperaties en sinds kort ook de Centrale Bank certificaten. 

Maandelijks stelt de CBvS de basisgeldhoeveelheid vast. Al de SRD’s boven het vastgestelde basisgeldhoeveelheid wordt als overtollige liquiditeiten beschouwd en dienen “afgeroomd” oftewel voor enige tijd te worden “vastgebonden”. 

In de afgelopen drie maanden is er veel overtollig geld in de economie terecht gekomen. Dit komt onder andere door de verhoogde bestedingen van de overheid als gevolg van de prijsontwikkelingen in de wereld en de verhoogde loonuitgaven. De CBvS zei eerder, dat ze deze overtollige liquiditeiten niet tijdig en volledig heeft kunnen absorberen. Dat heeft zijn effect in de ontwikkeling van de wisselkoers en daarmee de inflatie.  

De hoge TD-rente is mede het gevolg van de overliquiditeiten die de CBvS niet tijdig en volledig heeft kunnen absorberen. 

De jaar op jaar inflatie per eind juli 2022 bedraagt 49,2%. Voor 2022 is deze geschat op 25,8%.

SS        

error: Kopiëren mag niet!