Samenleving houdt adem in over uitkomst discussies BTW-wetgeving

De ontwerpwet houdende vervanging van de bestaande omzetbelasting door een omzetbelasting volgens een stelsel van heffing over de toegevoegde waarde is momenteel in behandeling bij De Nationale Assemblee.

Tegenover Dagblad Suriname geven meerdere burgers aan, dat zij vol spanning zitten over de uitvoering van deze ingrijpende verandering. 

De Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde 2022 en de implementatie van de BTW, hangt al een tijdje in de lucht. Het is immers ook een van de voorwaarden van het IMF-programma.

Een student stelt: “Ik houd m’n hart vast over wat er zal gebeuren met de prijzen. Alles is al duur. Ik weet niet wat er nu zal gebeuren.” Een ambtenaar geeft aan: “Ik ben de situatie al zat. Ik heb gewoon geen hoop meer. Benzine is moordend, straks wordt alles nog duurder.”

Een ondernemer zegt: “Ik heb mijn twijfels over de implementatie en de uitvoering. Het systeem is te zwak om dit te dragen, naar mijn inziens.”

In een spoed bespreking werd vrijdag 26 augustus gediscussieerd door de leden van de commissie van rapporteurs en verschillende actoren.  Het doel van dit wetsontwerp is namelijk het vaststellen van regels betreffende een Belasting over de Toegevoegde Waarde. 

Het wetsontwerp is op 7 juni 2022 ingediend door de regering. Het tarief voor de BTW blijft een moeilijkheid. Door minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is de BTW van 15% naar 10% gebracht tijdens het debat in het parlement, maar velen willen een veel lager tarief. 

error: Kopiëren mag niet!