Rastafari federatie wil bundeling alle rastafarians in Suriname

Het is vooralsnog niet bekend hoeveel rastafarians precies in Suriname verblijven. De rastafarian is al meer dan 50 jaar in Suriname. Het woord komt van de koning van de rastafarian emperor Haile Selassie. Rastafarian is een manier van leven en geen religie. Het betekent liefde en een voorbeeld zijn voor een ieder. De doelgroep is verspreid over geheel Suriname. Zo is er een deel in onder andere Marowijne, Nickerie, Coronie, Brokopondo en Pikien Slee.

Freddy Main, woordvoerder van de Rastafari federatie Suriname, geeft aan, dat het voornaamste doel van de federatie is alle groepen onder de rastafarians te bundelen om zo de werkelijke grootte te kunnen kennen.

Ondanks de spreiding van deze groep komt men meestal bij elkaar op gedenkdagen van de rastafarians. “We komen meestal bijeen op 23 juli als om de geboorte van emperor Haile Selassie te gedenken, op 2 november om zijn coronation day te gedenken of op 17 augustus om Marcus Garvey day te gedenken. “

Het idee om een federatie op te starten komt van de elders in de organisatie. Verschillende rastafarians kwamen bij elkaar zoals de twelfth tribe, bobo shanti en naya binghi. “Na een bezoek gebracht te hebben aan onze voormalige vicepresident Ashwin Adhin is besloten deze rastafarians te verenigen in één organisatie. Toen werd de federatie opgericht in oktober 2018. De registratie is in juli 2019 gestart.”

Het proces om tot legalisatie van marihuana te komen in Suriname staat op 60%. “De regering heeft inmiddels al opgemerkt dat met de medicinale kant van marihuana, eveneens een goede economie kan brengen voor de staat. Marihuana  wordt gebruikt in de tabernacle voor spirituele gebruik. We zijn tevreden met de gang van zaken, echter vragen wij toch van de regering dit proces te bespoedigen.”

“Rastafarian zijn is iets dat uit het hart komt. Je moet jezelf de vraag stellen als je zover bent dit levensstijl over te nemen en of belijden. De federatie is er in dit geval, om degene die deze levensstijl wil overnemen te begeleiden. Er is een bepaalde mate van bewustwording dat je moet hebben. Tevens moet de communicatie met de priesters van de verschillende organisaties goed zijn.” Main geeft aan zelf in verschillende kerken geweest te zijn. Hoewel er niets met deze kerken aan de hand was voelde hij zich nergens thuis. “Na de black history month op social media gezien te hebben heb ik mijn eigen studie gedaan. Ik begon gezonder beginnen te leven en te eten. Toen ik die filosofie heb onderzocht en wat het betekent om Afrikaan (zwarte man) te zijn, voelde ik me thuis.”

Er is een samenwerking tussen de federatie en de Nationale Reparatie Commissie. De rastafarian focust zich op de 3 r’s, redemption, repatriation en reparation. Het begint met vergiffenis van je eigen fouten. Repatriation is zelf ontdekken wie je bent. Daarna volgt je economische ontwikkeling. Via de Nationale Reparatie Commissie is door voorzitter Armand Zunder aangegeven aan de Nederlandse regering dat zij toegeeft wat zij verkeerd heeft gedaan en zich verontschuldigen daarvoor. Het gaat niet om ruzie zoeken, echter om het besef tot stand brengen.

Main zegt, dat de grootste boodschap van de rastafarian naar Afro-Surinamers is, om het pad van Garvey te bewandelen. “We moeten de ideeën van Garvey en dat is die bewustwording, die realisatie wie je bent en vanwaar je komt overnemen. Als je jezelf niet kent, kan je ook niet weten waar je naartoe wil. Het gaat erom in vrede te leven met jezelf en anderen. En als alle Afro-Surinamers in vrede kunnen leven met elkaar kunnen ze in vrede leven met alle bevolkingsgroepen in het land.”

NK

error: Kopiëren mag niet!