Oekraïne loopt risico op straling

De kerncentrale van Zaporizhya moest noodhulpdieselgeneratoren gebruiken nadat Russische beschietingen de elektriciteit hadden onderbroken, waardoor het vitale koelwater dat door de reactorkernen werd gepompt, werd onderbroken.
De laatste van de vier 750 kilovolt hoogspanningslijnen die de Russische kerncentrale van stroom voorzien, werd op donderdag (25 augustus 2022) kort onderbroken, waardoor voor het eerst noodbeveiligingssystemen en back-upstroom werden geactiveerd.

“Een veilige externe stroomvoorziening van het net is essentieel voor het waarborgen van nucleaire veiligheid”, zei IAEA-directeur-generaal Rafael Mariano Grossi in een verklaring.

“Bijna elke dag is er een nieuw incident in of nabij de kerncentrale van Zaporizja. We kunnen het ons niet veroorloven nog meer tijd te verliezen. Ik ben vastbesloten om de komende dagen persoonlijk een IAEA-missie naar de fabriek te leiden om de nucleaire veiligheid en beveiliging daar te helpen stabiliseren”, aldus Grossi.

In alle kerncentrales geeft de splijting van atoombrandstof enorme hoeveelheden warmte af die worden gebruikt om stoom te produceren om turbines aan te drijven die elektriciteit opwekken.

Alle zes de door de Sovjet-Unie ontworpen VVER-1000/320 drukwaterreactoren in Zaporizhya hebben een primair koelcircuit waarin elektrische pompen water door de reactorkern duwen. Het handhaven van de stroomvoorziening is cruciaal voor die kritieke ondersteuningssystemen.

“Als de koeling wordt onderbroken, kan de brandstof door het stalen reactorvat smelten en – in de meest ernstige situatie – kan de insluitingsstructuur lekken of scheuren, waardoor splijtingsproducten vrijkomen in het milieu”, zegt Edwin Lyman van de in de VS gevestigde Union. van Concerned Scientists, zei in een blogpost.

Dat afkoelingsproces is van vitaal belang om een ​​op hol geslagen kettingreactie te voorkomen die oververhit zou kunnen raken en in het ergste geval een kernsmelting zou veroorzaken zoals die in Tsjernobyl of Fukushima.

error: Kopiëren mag niet!