“Helpen met de verkoop in de vakantie”

De vakantie zag er vroeger heel anders uit. Voor enkelen was het wandelen, familiebezoekjes in het binnenland en buitenland, reizen en leuke dingen doen. maar nu is het heel anders. Enkele jongeren wiens ouders mee doen met de verkoop langs de straat, geven aan dat zij nog steeds uitkijken naar de vakantie, maar nu enthousiast zijn om hun ouders te helpen met de verkoop.

Grazel, die haar moeder mee helpt met de verkoop, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij het leuk vindt. “Ik ben vaak met mijn moeder, zo weet ik ook wat mijn moeder dagelijks meemaakt om te verdienen. Je hebt leuke dagen en soms minder leuke dagen, dat zijn de dagen waarop het regent of weinig mensen komen kopen. Maar, tot zover heb ik toch wel leuke dagen gehad”, zegt Grazel.

“Het lijkt ook vermoeiend, maar als ik samen met mijn moeder en broertje een spelletje speel is de dag zo snel om. “ 

Enkele kinderen die in de omgeving van Para langs de straat verkopen geven aan, dat zij vaak mee hebben gedaan met de verkoop. Gianni zegt, dat hij in de vakantie de hele dag mee doet met de verkoop, maar als er school is dan helpt hij pas mee met de verkoop als hij gebaad is, heeft gegeten, zijn lessen heeft gedaan en een beetje heeft gerust.

“Er zijn dagen waarop ik me verslaap, maar er zijn weer andere dagen waarop mijn schema anders is en op die dagen doe ik wel mee met de verkoop.” “Ik help mijn moeder met de verkoop, zodat wij genoeg geld hebben om schoolspullen te kopen voor mij en mijn broertje en zusje. Ik ging alleen naar school, maar van het jaar gaan mijn broertje en zusje ook naar school en mama zei, dat het haar veel meer gaat kosten.” 

Zijn moeder heeft het niet zo breed en leeft alleen van de verkoop. Naast groenten en vruchten verkoopt zijn moeder ook leuke werkjes gemaakt van cocosnoot. “Mijn moeder zei, dat ik na de verkoop zeker een lekkers krijg voor mijn werk. Daarmee ga ik geen speelgoed kopen, ik heb een mooie pata gezien en die wil ik graag hebben. Als mijn spaargeld het niet haalt gaat mijn moeder me wel helpen.”

Teman geeft aan dat hij het ook leuk vindt om mee te doen met de verkoop, maar het wel vermoeiend vindt om eerder op te staan en ook nog in de zon te staan. “Maar, het is het waard mijn moeder rust op zo’n manier een beetje uit en wij praten vaak torie.  Ik merk dat mijn moeder heel hard moet werken, zij deed het eerder al, maar moet nu vaker over straat om te verkopen van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond”, zegt Teman.

“En dan zie je ook dat ze zit te denken, want dan is er niet genoeg geld. Ik weet niet hoe ik haar meer kan helpen maar, door mijn best te doen en haar te ondersteunen hoop ik wel dat het wat kan betekenen”

TM

error: Kopiëren mag niet!