Atjoni bruist van bedrijvigheid en snakt naar zoveel meer

Enorm potentiële transport hub nog altijd onbenut

Het bruist van activiteiten bij de aanmeerplaats van Atjoni. Tientallen boten en korjalen en veel meer mensen staan vlak aan wal om te laden en lossen. Toeristen, zowel lokale en buitenlandse, maken het beeld compleet. Vanuit Atjoni wordt het heel Boven-Suriname gebied aangedaan. De weg naar Atjoni en het nabij gelegen Pokigron is volledig geasfalteerd. Het gebied heeft een groot potentieel dat tot dusver erg onbenut is.

Tegenover Dagblad Suriname spreken lokale bewoners hun misnoegen uit over de hoge prijzen van brandstof en het uitbleven van het verwerkelijken van de beloftes door de regering. 

Grote projecten gepropageerd 

Niet lang na het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk werden er grote projecten aangekondigd. In augustus 2020 bij de installatie van het Project Management Team zei president Chandrikapersad Santokhi dat de regering niet alles tegelijk kan doen, maar stap voor stap.

Het staatshoofd noemde alvast drie projecten die geïdentificeerd waren om onderworpen te worden van een studie door het managementteam en externe deskundigen. Het gaat om de luchthaven van Nickerie, het grensplaatsje Albina en Atjoni, de opstapplaats naar het verre zuiden van Suriname. De taak van het managementteam zou zijn het identificeren van alle grote projecten die afgelopen tijd geïnitieerd waren en gegund waren, uitgevoerd werden en niet uitgevoerd werden, gestopt waren of stagneerden. Echter zijn er in de afgelopen tijd geen ontwikkelingen meer geweest in dit gebied. 

Transport hub

Atjoni, de aanlegkade waar veel boten vertrekken, ligt naast Pokigron, een dorp in het hart van Suriname in het district Sipaliwini. Het dorp is gelegen aan de linkeroever van de Boven-Surinamerivier, net ten zuidwesten van het Brokopondo Stuwmeer. Het gebied neemt voor het verkeer naar het binnenland een bijzonder positie in. Het is namelijk het laatste dorp dat vanuit de hoofdstad Paramaribo nog over de weg te bereiken is. De afstand is ongeveer 180 kilometer. Atjoni is daarmee een belangrijk overstappunt voor het binnenlandse transport. Boten verbinden vanaf hier de overige dorpen van Boven-Suriname.

Bij Atjoni worden personen en goederen uit- en ingeladen, die door vrachtwagens, busjes en worden aan- en afgevoerd.  Het is een ware transport hub, waar goederen worden overgeladen van trucks op boten, om uiteindelijk rivier opwaarts hun bestemming te bereiken.

error: Kopiëren mag niet!