Minister Ramadhin: “Bij verschijnselen apenpokken, gelijk naar huisarts”

Het eerste geval van apenpokken is op maandag 22 augustus bevestigd in Guyana. Dit werd door de minister van Volksgezondheid dr. Frank Anthony bekendgemaakt. De patiënt, een mannelijke inwoner, is sindsdien geïsoleerd. Zijn conditie was vrij stabiel te noemen.

Volgens dr. Anthony is het laboratorium goed voorbereid. Een aantal artsen en laboratorium medewerkers zijn de afgelopen maanden opgeleid. De president van Guyana zei hieromtrent, dat er geen behoefte is aan beperkingen, maar wel verantwoordelijkheid. Ook merkte hij op, dat Guyana bezig is met het veiligstellen van een beperkte voorraad vaccins.

In juni van dit jaar werd het eerste geval van apenpokken bevestigd in Brazilië. Brazilië behoort momenteel tot een van de meest getroffen landen door het apenpokkenvirus. Uit angst voor de besmetting van apenpokken ging men recent over tot het doden van apen, alhoewel de overdracht hiervan van mens tot mens plaatsvindt.

In Suriname zijn tot dusver geen gevallen van apenpokken bevestigd. Het is dus de vraag in hoeverre Suriname voorbereid is op gevallen van apenpokken.

Aan de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, werd door Dagblad Suriname gevraagd hoe het gesteld is met de voorbereidingen. Ramadhin geeft allereerst aan dat hij met de minister van Guyana heeft gesproken. Volgens hem gaat het eerste geval van apenpokken in Guyana om een persoon die buitenlanders heeft getransporteerd. 

“De president heeft ook aangekondigd dat er geen extra beperkingen nodig zijn. Belangrijk is hygiëne en het vermijden van nauw contact. Wij volgen het ook vanuit onze ministerie en deskundigen zoals het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg). De samenleving wordt opgeroepen bij het vertonen van soortgelijke verschijnselen, gelijk contact op te nemen met de huisarts”, aldus Ramadhin. 

SK

error: Kopiëren mag niet!