Nog steeds geen zicht op Final Investment Decision

Eerste ontdekking bij Blok 53 voor kust van Suriname 

APA Corporation (Apache) heeft dinsdag een olie-ontdekking voor de kust van Suriname aangekondigd bij Baja-1 in Blok 53. Dit is de eerste commerciële olie ontdekking voor Suriname buiten het bekende Blok 58. Bij een recente booroperatie bij Dikkop-1 in Blok 58 werd geen olie gevonden. In totaal zijn er nu 8 offshore olievondsten gedaan.

De regering is geïnformeerd door de leiding van Staatsolie over de voorkomens van olie. President Chandrikapersad Santokhi zei reagerend, dat hij uitkijkt naar de Final Investment Decision (FID). Staatsolie stelt: “Hoewel de exploitatieresultaten in Blok-58 tot nu toe zeer goed zijn geweest, benadrukt het resultaat van Dikkop-1 de risico’s en onzekerheden van exploratieboringen en ook de complexiteit van het Suriname-bekken.”

Nog geen zicht op de FID

De leiding van Staatsolie gaf ook aan de president door, dat samen met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen mag worden, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengen. Echter er is daarvoor nog geen datum.

Vermeldenswaard is, dat de FID al een tijdje op zich laat wachten. President Chandrikapersad Santokhi zei in juni 2021 al, dat Total en partner Apache ‘volgend jaar’ verder zullen gaan met hun definitieve investeringsbeslissing in Block 58 en naar de eerste olie gaan in 2025. “We kijken uit naar de definitieve investeringsbeslissing die is gepland voor medio 2022 en de eerste olie die is gepland voor 2025”, verklaarde de president destijds.

Total en Apache kondigden hun eerste ontdekking aan bij Maka Central-1 in januari 2020 en hebben sindsdien andere ontdekkingen gedaan in het blok 58 onder andere bij Sapakara West-1, Kwaskwasi-1 en Keskesi East-1.

Apache blij 

“Ons succes bij Baja markeert de 6e olie ontdekking sinds we deelgenomen hebben aan offshore Suriname, en de eerste op Blok 53”, zei John J. Christmann, Apache CEO en President. “Dit resultaat bevestigt ons geologische model en helpt om andere vooruitzichten in het zuidelijke deel van zowel blokken 53 als 58 te verkleinen.”

APA heeft onlangs goedkeuring gekregen van de regelgevende instanties met betrekking tot een wijziging van het Block 53 Production Sharing Contract (PSC), dat opties biedt om de exploitatieperiode met maximaal vier jaar te verlengen. APA is exploitant en heeft een werkbelang van 45% in Blok 53, waarbij Petronas uit Maleisië een werkbelang van 30% heeft en het Spaanse CEPSA een werkbelang van 25%. 

Baja-1 werd geboord met behulp van de Noble Gerry de Souza in waterdiepten van ongeveer 1.140 meter. Het boorschip zal worden gemobiliseerd naar Blok 58 na voltooiing van de huidige operaties. 

error: Kopiëren mag niet!