Bouw Shorebase Suzannasdaal in Commewijne formeel gestart

Het officiële startsein voor de bouw van een supermoderne Offshore Supply Base in Commewijne op de voormalige plantage Suzannasdaal, dichtbij de riviermonding, werd woensdag 24 augustus gegeven. Dit gebeurde na twee jaar van extensieve werkzaamheden, impactstudies en grondige werkvoorbereiding middels het heien van de eerste paal door president Chandrikapersad Santokhi.

Het project Shore Base Suzannasdaal is een samenwerking van het consortium DP World Paramaribo en HJ De Vries Project Development, terwijl de uitvoering bij Firm Engineering ligt. De shore base moet ondersteunend zijn naar de opkomende Surinaamse offshore olie- en gasindustrie.

Bij de ceremonie waren ook aanwezig de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en dr. Riad Nurmohamed van Openbare Werken en de districtscommissaris van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, naast mensen uit de olie- en gassector.

Kade van 500 meter

De initiatiefnemers FIRM Engineering, HJ De Vries Project Development en DP World zetten deze omvangrijke Offshore Support Base van 50 hectare op, welke gespecialiseerde, geïntegreerde oplossingen moet gaan  bieden aan de olie- en gasindustrie in het gebied.

De Suzannasdaal Shorebase kenmerkt zich door een kade van 500 meter met 8.5 meter gegarandeerde diepte bij laag water, waardoor te allen tijde veilige operaties mogelijk zijn, stellen de ondernemers. Ook zijn uitbreidingsmogelijkheden volop aanwezig vanwege de 1 kilometer lange waterzijde en 330 hectare landgoed. Door de gunstige locatie, ongeveer 200 kilometer van de olievondsten voor de kust, is een snelle aanvoer van en naar de geplande offshore boorplatformen mogelijk. 

Eerste fase midden 2023 af

Het project creëert naar verwachting interessante ontwikkelingsmogelijkheden voor het district Commewijne terwijl de spin-off ook Paramaribo en overige districten positief kan beïnvloeden. De completering van de eerste fase van dit project is gesteld  op eind tweede kwartaal van 2023 waarna de eerste operaties kunnen plaatsvinden. De komst van deze particuliere Shore base zal naar verwachting een bijzondere impact op local content hebben, waaronder het aantrekken van bedrijven naar Suriname, de groei van de particuliere sector stimuleren en een breed scala aan duurzame werkgelegenheidskansen creëren. De base is bedoeld om de vereiste zeer gespecialiseerde, geïntegreerde-oplossingen voor de olie- en gasactiviteiten in het veelbelovende Guyana-Suriname-bekken te bieden.

Offshore Supply Base

De Offshore Supply Base, een totale investering van meer dan USD 100 miljoen, zal aanzienlijk veel bedrijvigheid aantrekken naar het land, waardoor de groei van de particuliere sector en het creëren van een breed scala aan duurzame werkgelegenheid ontstaan. Beoordeling van milieu- en sociale effecten voor de ontwikkeling van de bevoorradingsbasis in Suriname is in het voordeel van de Suzannasdaal-projectie; een belangrijk criterium voor de joint venture onder leiding van DP World.

DP World zei dat het erop vertrouwt dat deze investeringsuitbreiding in Suriname duurzaam en vruchtbaar zal zijn, in lijn met de duurzame strategie van het bedrijf ‘Our World, Our Future’, waarbij prioriteit wordt gegeven aan duurzaamheid en impact op de mensen, gemeenschappen en omgeving waarin het bedrijf opereert, aldus het bedrijf eerder.

error: Kopiëren mag niet!