President stuurt per direct adviseur Prenobe Bissessur de laan uit

Nader onderzoek door commissie 

Prenobe Bissessur wordt ontlast uit al zijn functies die hij via het Kabinet van de President beklede. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi maandagmiddag 22 augustus gezegd in De Nationale Assemblee. 

Volgens het staatshoofd wordt Bissessur verwijderd uit alle commissies en wordt zijn contract met het Kabinet van de President beëindigd per direct. 

In de samenleving is met enorme verbazing gereageerd op de informatie die  boven water kwam, dat Bissessur zijn eigen bedrijf werk liet gunnen voor de noodlijdende Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Leo Brunswijk, lid van de Raad van Commissarissen bij de SLM, gaf de zaak verder gestalte door onthullingen te doen het STVS-programma ‘Mmanten Taki”. 

Volgens de president is het contract onrechtvaardig en onredelijk. Bissessur was vanaf het aantreden een van de naaste adviseurs van de president en nam in vele commissies zitting.

De president zei ook, dat een onderzoeksteam vorige week is begonnen met onderzoek naar onregelmatigheden bij de SLM.

Veel commisies 

Het ging er heftig aan toe in het parlement maandagmiddag. Parlementariërs vroegen onder andere om een uitreisverbod voor Bissessur. Ook werd duidelijkheid gevraagd naar zijn functioneren.

In een verklaring van het Kabinet van de President werd eerder gesteld: “Naast zijn juridische diensten in de private sector adviseert hij de president, vanuit zijn eigen kantoor, desgevraagd en op non-commerciële basis.”

Echter stelde de president maandag, dat “het Kabinet van de President een overeenkomst had met Bissessur om enkele werkzaamheden te verrichten. Hij had van daaruit ook zitting in het crisisteam van de SLM om het bedrijf gezond te helpen maken”.

Bissessur was ook voorzitter van de Deviezencommissie. Hij was belast met het uitvoeren van het algemeen deviezenbeleid, dat wordt vastgesteld door de president. Ook was hij onder andere betrokken bij de afronding van de ALCOA-deal in de ‘Commissie Rehabilitatie ALCOA mijnen’. Verder had hij zitting in de presidentiële commissie Evaluatie Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren. Bissessur stelde toen: “Er wordt voorgesteld een gezamenlijke taskforce in te stellen die de bevoegdheden heeft om speculatieve illegale wisselkantoren te bestrijden.” Hij zei dat het optreden dan strafrechtelijk en civielrechtelijk zal geschieden.

error: Kopiëren mag niet!