Bedrijfsleven profiteert bij toetreding Suriname tot handelsovereenkomst Caricom-Colombia

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft tijdens de opening van een seminar inzake de toetreding van Suriname tot de handelsovereenkomst Caricom-Colombia benadrukt, dat het bedrijfsleven uiteindelijk zal profiteren van de mogelijkheden en kansen die deze overeenkomst biedt. De bewindsvrouwe verwacht dan ook dat de private sector feedback zal geven aan het ministerie van EZ, die haar vertegenwoordigt in het proces naar deze toetreding. 

Het seminar is georganiseerd door het Onderdirectoraat Internationale Handel van EZ en door minister Kuldipsingh dinsdag 23 augustus geopend in de vergaderzaal van het ministerie.

Tijdens de openingstoespraak heeft de minister aangegeven, dat het ministerie van EZ al geruime tijd bezig is met het bijwonen van vergaderingen tussen Caricom en Colombia en volgt het onderhandelingsproces dat het Caricom-secretariaat met Colombia is gestart op de voet. 

Gelet op de voordelen die ondernemers kunnen halen uit de “Agreement on Trade, Economic and Technical Cooperation between Caricom and the government of the Republic of Colombia” is het van belang dat Suriname ook partij wordt van deze overeenkomst. 

Minister Kuldipsingh heeft tot slot aangegeven, dat de private sector een belangrijke speler is in het proces en kijkt uit naar de bijdrage die deze sector zal leveren voor wat betreft het aandragen van oplossingen om de economie weer gezond te kunnen maken.

Suriname gaat nu pas toetreden tot deze Overeenkomst, omdat het destijds nog geen lid was van The Caribbean Community (De Caraibische Gemeenschap). De overeenkomst werd getekend op 24 juli 1994 en Suriname trad officieel als lid toe van de Caribische Gemeenschap op 1 juli 1995 als veertiende lidland. 

Het is op overigens op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, dat het ministerie (lees: de minister) de zogenoemde private sector vraagt om oplossingen aan te dragen om de economie weer gezond te kunnen maken. Het zou meer voor de hand liggen dat beleidsmakers binnen het ministerie werken aan dergelijke oplossingen.

Daarenboven, Suriname, het ministerie van EZ, kan uiteraard zelf ook op allerlei beleidsterrein samenwerkingen zoeken en aangaan met Colombia. Wat het nut, de zin, is om deel te worden van een handelsovereenkomst tussen Caricom-Colombia – die dus al bestaat sedert 1994 -, blijft onduidelijk. Ook is vooralsnog niet bekend welke andere landen al betrokken zijn bij deze handelsovereenkomst. Tot slot is niet bekend welke voordelen het bedrijfsleven van Suriname kan halen uit de handelsovereenkomst. Dat wordt niet vermeld door EZ in haar persbericht.

  • Overigens, EZ heeft het in haar persbericht consequent over ‘Columbia’ terwijl het toch echt om het Zuid-Amerikaanse land Colombia gaat en niet om de Amerikaanse stad Columbia in de staat Zuid-Carolina…..
error: Kopiëren mag niet!