Surinaamse voedselindustrie focust zich op markt Barbados

Suriname focust zich al enige tijd op de markt van Barbados waar een grote vraag is naar vee-, vis- en agroproducten.

Minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vruchtbare gesprekken gevoerd tijdens zijn bezoek aan Barbados, voorafgaand aan zijn deelname aan de Agri Investment Forum and Expo II op Trinidad & Tobago. De bewindsman was op Barbados op uitnodiging van premier Mia Mottley.

“Tegenwoordig draait alles om voedselzekerheid en de voedselprijzen in de wereld”, stelt minister Sewdien. 

Met de ministeriële delegatie waren enkele Surinaamse bedrijven afgereisd, waaronder De Melkcentrale, Suriname American Industries Ltd. (SAIL), Food and Agriculture Industries N.V.(FAI) en vertegenwoordigers van de Boeren Organisatie waarbij er ook met hen vruchtbare gesprekken zijn gevoerd. Volgens Sewdien zal de Melkcentrale een goede afzet vinden voor haar zuivelproducten en ook zou er veel belangstelling zijn voor Surinaams groente en fruit. “De private sector pakt het van daaruit verder op en de overheid zal de ondersteuning bieden waar nodig”, aldus minister Sewdien.

Verder zijn gesprekken gevoerd met de minister van Visserij van Barbados. Suriname heeft haar ondersteuning en assistentie toegezegd op het gebied van visgronden en viskeuringen. “Suriname mikt vooral op de markt van Barbados”, geeft de minister verder aan, “de export van vis en garnalen zal het goed doen, gezien de goede prijs en de kwaliteit, Suriname zal hiermee op korte termijn van start gaan.”

Barbados is op zoek naar voedsel en heeft zelf weinig landbouwgrond. Suriname heeft de belofte gedaan om gronden beschikbaar te stellen aan boeren van Barbados voor onder andere het fokken van schapen. Ten aanzien van de Brokopondo overeenkomst, die destijds getekend werd tussen Suriname en Barbados, zijn gesprekken gaande tussen de staatshoofden van beide landen om een follow up te geven aan deze overeenkomst.

Tezamen met de minister van Landbouw van Barbados wordt gekeken hoe er continuïteit aan de overeenkomst kan worden gegeven.

error: Kopiëren mag niet!