“Nieuw onderwijssysteem een rechtvaardige manier van oordelen”

Een oud-leerkracht (naam bij de redactie bekend) zegt in een gesprek tegenover Dagblad Suriname, dat zij persoonlijk vindt, dat doorstroming van de leerlingen een rechtvaardige manier van oordelen is.

“Dat een kind met een bar slecht rapport doorstroomt, ligt dan geheel aan de ouders en eventueel de leerkracht, hoe deze het kind stimuleert. Het kind ontplooit zich en geeft aan wat de juiste sterkte is van zo’n individu. Als je dat vergelijkt met de voorgaande jaren bleef een kind zitten op een één tiende punt na en dit kostte het kind een heel schooljaar en veel meer nog in de latere jaren als deze in de maatschappij komt te werken.”

Volgens de oud-leerkracht is het ministerie nog niet zo ver met de verschillende richtingen. Maar, het spits is afgebeten en alle kinderen moeten volgens haar een gelijke kans en eigen ontplooiing krijgen. “Niet een ieder kan bankdirecteur worden. Zo kan de ene een heel goede monteur worden en ga zo maar verder.”

Zij geeft aan, dat men van de cijfers moet afstappen. “De kinderen krijgen nu een voortgangsrapport en daarin staat specifiek aangegeven, wat zo een kind heel goed kan en niet. De cijfers zijn een vertekend beeld, want die worden toch afgerond. Kinderen mogen niet zomaar een heel jaar opnieuw doen om bij wijze van spreke, maar een enkel vak.”

Verder stelt zij, dat regeerders die komen de wetten en regels niet steeds moeten omgooien, vooral als het gaat om het beleid van het ministerie van onderwijs. “Anders komen we er maar niet uit. Maar de minister is wel goed bezig”, aldus de oud-leerkracht. 

SK

error: Kopiëren mag niet!