NAKS Akuba maakt vrouwen financieel weerbaar

Georgine Piqué, de voorzitter van NAKS Akuba, de vrouwenafdeling van NAKS, laat weten dat er gewerkt wordt om de vrouwelijke cursisten economisch weerbaar te maken. Dit kan vooral wanneer de vrouwen nieuwe vaardigheden aanleren en kwaliteit leveren. Onlangs behaalden 30 cursisten een certificaat, na een succesvolle afronding van een cursusonderdeel. In vier onderdelen leerden deelnemers vaardigheden ontwikkelen op het gebied van Tay Angisa, inheemse klederdrachten, het maken van een Kimona en het maken van een Koto en Koto-accessoires.

De cursisten werden aangemoedigd zich verder te ontwikkelen en creatief te zijn in maken van de producten.

“Met hun hobby kunnen ze nu ook verdienen”, zegt Piqué. Dat is onder andere een van de doelen van de vrouwenafdeling van NAKS: vrouwen economisch weerbaar maken. Akuba is de naam van een meisje, dat op woensdag is geboren, omdat de bijeenkomsten op de woensdag plaatsvinden. De vrouwenafdeling van NAKS werd 10 mei 1997 opgericht. Naast het helpen van dvrouwen om zich financieel weerbaar te maken is werken aan de culturele bewustwording van de Afro-Surinaamse vrouw een ander doel dat wordt nagestreefd.

Financieel

Piqué licht verder toe, dat wat van de voorouders is geleerd wordt benut om zichzelf in financieel opzicht op te bouwen. “En dat werkt”, zegt zij. “We hebben in het verleden vrouwen geleerd om bouwstenen te maken”, geeft zij als voorbeeld. Akuba heeft onder andere een ‘Ingi prisiri’ georganiseerd om kinderen gedurende vakanties van de straat te houden. “We hebben ook een vakantieschool georganiseerd waarvoor een vrijwillige bijdrage van de ouders werd gevraagd”, geeft zij aan.

De bijdrage hoefde niet per se in geld, maar kon ook uit iets lekkers, zoals een fles siroop bestaan. Verder laat Piqué weten, dat het vinden van sponsors niet gemakkelijk is. Het werk van Akuba lag vanwege Covid twee jaar stil. “Dit jaar zijn wij gestart met de cursussen, volgend jaar hopen wij de vakantie school en andere activiteiten weer op te pakken” ,merkt Piqué op. “Wij zijn blij dat de personen die de cursussen volgen met een tevreden gevoel weggaan. Dit geldt ook voor onze vakantieschool, waarbij de kinderen met een tevreden en blij gevoel naar huis gaan. De kinderen vinden het vaak tekort en willen langer blijven.”

RB 

error: Kopiëren mag niet!