KLM verstrekt geen informatie over weigering Indiërs uit Mumbai aan boord te nemen op vlucht naar Paramaribo

Afgelopen week berichtte Dagblad Suriname over de weigering van de KLM op Schiphol om een aantal reizigers, die vanuit Mumbai via Schiphol op doorreis waren naar Paramaribo, aan boord te nemen voor de vlucht naar Suriname. De reden voor die weigering was onduidelijk. Tegen een van de reizigers, die contact had opgenomen met de redactie van Dagblad Suriname, was gezegd dat het een opdracht was van hogerhand. De KLM liet in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten een en ander uit te zullen zoeken.

Marjan Rozemeijer, Press Officer van Corporate Communications bij KLM Royal Dutch Airlines, heeft vrijdag 19 augustus in een reactie Dagblad Suriname laten weten: “De KLM kan helaas vanuit privacy overwegingen geen toelichting geven op de zaak van de passagier die op Schiphol geweigerd werd op vlucht KL0713 naar Suriname/Paramaribo.” Ter aanvulling verwijst zij de redactie naar een website (https://www.klm.nl/information/legal/conditions-carriage) “waar staat opgesomd op welke basis wij klanten eventueel kunnen weigeren”. Onder artikel 9 ‘Weigering en beperking van vervoer’ worden in totaal maar liefst 16 redenen opgesomd om een passagier te weigeren.

De reiziger die contact had opgenomen met Dagblad Suriname was woedend en voelde zich gediscrimineerd toen hij door de KLM zonder opgave van reden werd geweigerd op de vlucht naar Suriname.

Hij beschikte nota bene over alle vereiste documenten. Het is de man volstrekt onduidelijk waarom de KLM hem heeft geweigerd op vlucht KL0713. Als reden kreeg hij te horen: “Opdracht van hogerhand.”

Hij was trouwens niet de enige die door de KLM was geweigerd. Ook zijn drie Indiërs die in Suriname werkzaamheden voor de EBS (Energie Bedrijven Suriname) zouden gaan verrichten geweigerd, terwijl alle documenten in orde waren.

Het Assembleelid Mahinder Jogi van de VHP heeft onlangs over deze kwestie in de Nationale Assemblee vragen gesteld aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, BIBIS. Jogi wees met klem op het feit, dat de regering Suriname heeft ‘open gegooid’ door de visum-verplichting af te schaffen, waardoor het onder andere voor toeristen makkelijker wordt om naar Suriname te reizen. Maar, wanneer een luchtvaartmaatschappij als de KLM, om vooralsnog onduidelijke redenen, passagiers weigert aan boord te nemen, dan blijft er niet veel over van het visumvrij reizen. “U gaat uw doel moeilijk kunnen realiseren”, sprak Jogi.

Dat de KLM nu meldt, vanwege privacy redenen geen mededelingen te kunnen doen is vreemd. De reden van de weigering zou worden uitgezocht en nu blijkt dat de KLM niet inhoudelijk kan/wil reageren. 

Maar, die passagier had Dagblad Suriname benaderd en alle bescheiden van zijn vlucht getoond aan de redactie. Daarenboven zijn dus meer passagiers door de KLM geweigerd die op weg waren van Mumbai naar Suriname via Schiphol/Amsterdam.

Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, dat de KLM met een uitleg komt met wat meer inhoud dan slechts ‘privacy redenen’, waardoor de reden van weigering dus kennelijk door de KLM geweigerd wordt om bekend te maken. De reactie roept juist meer vragen dan antwoorden op, vooral nu de geweigerde passagiers geen tekst en uitleg van de KLM hebben gekregen dan slechts de woorden “opdracht van hogerhand”.

PK

error: Kopiëren mag niet!