Meteoroloog Roël Oehler: “Hogere temperaturen verwachtbaar naar oktober toe”

La Nina fenomeen afgezwakt voor nu, in november weer buien 

Meteoroloog Roël Oehlers heeft tegenover Dagblad Suriname aangegeven, dat richting oktober er hogere temperaturen te verwachten zijn. Dat is de laatste periode voor de grote droge tijd in het land. De temperatuur kan oplopen tot rond de 35 graden Celsius. Dat zijn gebruikelijke temperaturen in de Grote Droge Tijd.

Oehlers stelt, dat er desondanks buien in de middag verwacht kunnen worden. Hij stelt verder, dat het La Nina fenomeen voor nu afgezwakt is. In november kan dat gaan veranderen en dan worden er weer regenachtige weersomstandigheden verwacht. 

Carrière Oehlers 

Van jongs af wist Roël Oehlers (59) al wat hij wilde worden. Omdat hij zo onder de indruk was van wat zich in de atmosfeer voltrekt, koos hij voor het Natin om zijn intrede te doen in het vak meteorologie. In 1984 trad hij in dienst bij de Meteorologische Dienst Suriname en toen zich in 1990 een unieke kans voordeed, greep hij deze met beide handen. Roël Oehlers was voorheen hoofd van de meteo dienst te Zanderij.

Oehlers beschrijft klimaatverandering als een afwijking van het klimaat, waarbij kortere of langere perioden van droogte of regen worden ervaren dan gebruikelijk. Daardoor regent het in kortere tijd veel meer, stormen nemen in aantal en kracht toe en er komen steeds meer hittegolven voor. ‘Global warming’ heeft te maken met de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde, gaf hij eerder aan in de media.

“Let goed op kwetsbare mensen in uw omgeving”

Extreem droge seizoenen, alsmaar aanhoudende regenbuien, zware rukwinden: het klimaat is al jaren niet meer wat het was in Suriname. Er wordt al geruime tijd gesproken over de negatieve impact van klimaatverandering op het land.

De tropische temperaturen zijn niet helemaal zonder gevaren. Extra belangrijk dus om jezelf koel te houden en goed te letten op mensen in je omgeving, aldus de weerman. “Als het heet is, is het belangrijk dat u voldoende drinkt en uw woning koel houdt. Als het erg warm is, hebben kwetsbare mensen meer kans op gezondheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Let daarom goed op deze mensen in uw omgeving.”

error: Kopiëren mag niet!