LUCHTVAART
American Airlines koopt vloot nieuwe Boom Overture-jets

DOOR NINIAN CARTER

17 augustus 2022 – Boom Supersonic heeft een belangrijke nieuwe order binnengehaald voor zijn nog niet gebouwde Overture supersonische passagiersvliegtuig nadat American Airlines een aanbetaling had gedaan voor 20 vliegtuigen, met een optie om er nog 40 te kopen.

American Airlines zegt klaar te zijn om ’s werelds grootste vloot supersonische passagiersvliegtuigen te bezitten na een aanbetaling bij Boom voor 20 van zijn Overture-jets – met een optie om nog eens 40 vliegtuigen te beveiligen, afhankelijk van veiligheidstests.

‘S Werelds grootste luchtvaartmaatschappij is de tweede grote investeerder in de Overture nadat United Airlines vorig jaar een bestelling plaatste voor 15 jets, met een optie voor 35 meer. Boom heeft ook een deal met Virgin Atlantic.

De Overture is het geesteskind van de in Colorado gevestigde startup Boom Supersonic uit 2014, die zich richt op het nieuw leven inblazen van commerciële supersonische vliegreizen na de ondergang van Concorde in 2003.

Als de Ouverture de veiligheidsinspecties doorstaat, is het de bedoeling dat ze in 2025 worden uitgerold, in 2026 vliegen en tegen 2029 passagiers vervoeren.

Boom beweert dat de Overture in slechts 3,5 uur van New York naar Londen zal reizen (conventionele passagiersvliegtuigen doen er 7 uur over) of van Los Angeles naar Sydney in 6 uur en 45 minuten (normaal gesproken een reis van 15 uur).

Het futuristische vliegtuig wordt 62 meter lang, heeft een kruishoogte van 18.300 meter (60.000 voet), kan vliegen met Mach 1.7 (2.100 km/u) en heeft een bereik van 7.866 km (4.888 mijl). Het zal draaien op 100 procent duurzame vliegtuigbrandstof – de makers beweren dat het “netto-nul koolstof” efficiënt zal zijn.

Verwacht wordt dat tickets maar liefst $ 5.000 per stoel kunnen kosten, hoewel American Airlines nog geen informatie over prijzen heeft vrijgegeven.

Het prototype XB-1-demonstratievliegtuig van Boom zal later dit jaar met testvluchten beginnen, met nieuwe technologieën om het geluid van supersonische straalmotoren te dempen die de geluidsbarrière doorbreken.

error: Kopiëren mag niet!