Ivan Graanoogst in Decembermoordenproces: “Alle CIA-verhalen zijn waar”

Graanoogst gelooft in onschuld Bouterse 

Ivan Graanoogst, voormalig militair en oud-minister in de periode van het militair bewind, gelooft in de onschuld van Desi Bouterse, hoofdverdachte in het 8 decembermoorden strafproces. Het proces werd woensdag vervolgd in hoger beroep. Daarbij werden getuigen gehoord. Een daarvan was Graanoogst.

“Ik heb op vragen van de verdediging en de rechters antwoord gegeven. Ik was niet aanwezig in het Fort.” De berichten over de moorden ontving hij van Bouterse de volgende dag. Daarop legde hij zijn portefeuille ter beschikking.

Op de vraag wie de moorden heeft gepleegd gaf Graanoogst tegenover lokale media aan: “Dat is wat men uitzoekt.” Graanoogst gelooft in de onschuld van hoofdverdachte Bouterse.

Hij stelde ook dat de CIA en Nederland bezig waren met een coup om het militair gezag omver te werpen. Volgens hem zijn alle verhalen over het omvergooien van het toenmalig wettelijk gezag waar. 

Gehoor getuigen afgerond 

De behandeling van het 8 decemberproces wordt op 31 oktober voortgezet. Het Openbaar Ministerie en de verdediging hebben geen behoefte om meer getuigen te horen.

Vijf verdachten inclusief Desi Bouterse staan terecht voor de kamer van het Hof van Justitie. Op 31 oktober worden Bouterse, Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie en Stephanus Dendoe gehoord. Hoofdverdachte Desi Bouterse stelde tijdens de eerste behandeling, dat er nooit sprake was van voorbedachte rade om mensen te vermoorden. Alle zeven verdachten hebben aangegeven dat ze hoger beroep hebben aangetekend, omdat ze tegen het vonnis zijn. Volgens hen zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen door de Krijgsraad. Daarom werden woensdag getuigen gehoord.

Verdere behandeling 

De Krijgsraad heeft celstraffen tussen de twintig jaar en vijf jaar geveld. De hofkamer die over al de beroepszaken zal beslissen, bestaat uit kamerpresident Dinesh Sewratan, Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen. Vanuit het Openbaar Ministerie (OM) treedt advocaat-generaal Carmen Rasam op. De kamer samenstelling is conform de wet militaire strafrechtspleging. In november 2019 werd hoofdverdachte Bouterse conform de eis van het Openbaar Ministerie tot twintig jaar veroordeeld. Dat vonnis werd bij verstek geveld. Bouterse ging in verzet en het vonnis werd na behandeling wederom bevestigd. Tegen het vonnis heeft Bouterse hoger beroep aangetekend. 

error: Kopiëren mag niet!