DNA-leden willen strafrechtelijk onderzoek OM in kwesties SLM en EBS

Assembleeleden van zowel de coalitie als de oppositie vinden dat het Openbaar Ministerie (OM) uit eigen beweging een strafrechtelijk onderzoek instelt in de kwesties SLM en de EBS.  Ze vinden ook, dat er met onmiddellijke ingang een uitreisverbod wordt ingesteld voor de directeur en de president-commissaris bij de SLM, alsook voor Prenobe Bissessur, lid van het crisisteam bij het bedrijf. Dat bleek donderdag 18 augustus tijdens de openbare vergadering van de Assemblee.

Mahinder Jogi (VHP) en Rabin Parmessar (NDP) stelden, dat straks wanneer blijkt dat men zich aan strafbare feiten schuldig heeft gemaakt, de mensen voortvluchtig zijn. Jogi sprak zelfs van huisarrest, terwijl Parmessar vindt dat betrokkenen hangende het onderzoek direct op non-actief worden gezet en moeten worden geschorst. 

Geen genoegen met verklaring

De Nationale Assemblee nam donderdag duidelijk geen genoegen met een verklaring van vicepresident Ronnie Brunswijk. Hij sprak namens president Chandrikapersad Santokhi die uitlandig is. In de verklaring werd gesteld, dat de regering de berichtgeving rond de recente ontwikkelingen bij de SLM en de EBS serieus neemt. De regering heeft alle relevante informatie en documenten bij de SLM en de EBS opgevraagd.

Er is aan een onafhankelijk financieel team gevraagd om na te gaan of de procedures en regelgeving is gevolgd met betrekking tot uitgaven bij de SLM. Op basis van de informatie uit het onderzoek zal de regering de noodzakelijke vervolgstappen inzetten. Bij de EBS is aan het  crisis management team gevraagd alle relevante informatie en documenten aan de regering te doen toekomen en de regering van advies te dienen.

Mahinder Jogi vindt, dat de regering met de kwestie bij de SLM enorme imagoschade lijdt. Hij vindt dat de samenleving uitkijkt naar concrete stappen van de regering in de kwestie. De regering heeft een corruptievrij en transparant bestuur beloofd. Wat bij de SLM gebeurt is niet wat het volk is beloofd. De zaak dient volgens hem direct bij het Openbaar Ministerie te worden neergelegd. Gezien de ernst van de zaak zou het OM uit eigen beweging een strafrechtelijk onderzoek moeten starten.

Rabin Parmessar vindt dat het instellen van een onafhankelijk onderzoekteam de zoveelste doofpot constructie is die de regering volgt, zoals in een aantal andere zaken, zoals de kwestie Haïtianen. Hij zei, dat hetgeen zich nu afspeelt het resultaat is van de non-transparantie van de regering. Hij zei ook eerder in andere kwesties om informatie en documenten te hebben gevraagd, maar die nooit te hebben ontvangen.

Corruptie in verenigingsverband

Stephen Tsang (NDP) noemde de kwestie waarbij Prenobe Bissessur, lid van het crisis management team bij de SLM, als juridisch adviseur is aangetrokken voor het bedrijf tegen een vergoeding van Euro 17.000 per maand, een geval van corruptie in verenigingsverband, aldus de politicus. Het kan volgens hem niet, dat de directeur en de president-commissaris bij het luchtvaartbedrijf niet op de hoogte te zijn van het contract dat is getekend met de heer Bissessur.

Het contract voor juridische dienstverlening is getekend met het advocatenkantoor van Prenobe Bissessur, met name Bissessur Legal B.V. De overeenkomst is getekend op 22 januari dit jaar. Het advocatenkantoor Bissessur Legal B.V in Nederland is een maand daarvoor, op 10 december 2021, opgericht. Bissessur zelf is op 25 februari 2022, een maand na ondertekening van het contract, beëdigd als advocaat. Tsang wil een overzicht hebben van alle functies die Prenobe Bissessur bekleedt bij de overheid en parastatalen.  

SS

error: Kopiëren mag niet!