Aanpak tabakssmokkel op agenda CARICOM

Het inperken van tabakssmokkel binnen de CARICOM was één van de onderwerpen van het gesprek donderdag 18 augustus op Trinidad & Tobago tussen dr. Patrick Antoine, voorzitter van de CARICOM Private Sector Organization (CPSO), president Chandrikapersad Santokhi en Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). 

De effecten van tabakssmokkel vormen een grote uitdaging voor verschillende landen binnen de CARICOM. Tijdens het gesprek zijn concrete voorstellen gedaan om die smokkel tot het verleden te laten behoren. De inperking van de smokkel zal een rol spelen in het veiligstellen van inkomsten uit directe en indirecte belastingen. 

Ter bescherming van de volksgezondheid en preventie tegen niet-overdraagbare aandoeningen, hebben landen strengere regels gesteld voor de import van tabaksproducten. Deze strenge regels en de hogere prijzen als gevolg daarvan, creëren juist een markt voor smokkelwaar.

Met de woorden “Laat ons geen snelweg creëren voor de illegaliteit, terwijl wij onszelf de handboeien omdoen”, illustreerde dr. Antoine de hoop tot het verbeteren van de situatie. 

Tijdens het gesprek werd niet alleen gesproken over de smokkel van tabak, maar ook over het algemeen beleid rondom de veilige import van diverse producten. Afgesproken is binnen korte tijd vervolggesprekken te hebben met stakeholders uit de verschillende landen.

error: Kopiëren mag niet!