Kou lijkt uit de lucht tussen SZF-personeel en -directie

De redactie van Dagblad Suriname heeft vernomen, dat woensdag 17 augustus de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) bij de Stichting Staatsziekenfonds, SZF, via de Bemiddelingsraad is goedgekeurd door partijen.

Enkele concrete afspraken die zijn gemaakt zijn het verhogen van brilkosten van landsdienaren naar SRD 1.000 en SRD 1.250 en in september een verruiming van het pakket voor alle landsdienaren voor wat betreft een operatieve ingreep en medicijnen. 

Ziekenhuizen, specialisten, laboranten en huisartsen zouden al zes maanden op tijd worden betaald. Binnen het SZF wordt verder gewerkt aan kostenbesparingen en de automatisering.

Het personeel van de Stichting Staatsziekenfonds was afgelopen maandag plotseling overgegaan tot een letterlijke straatactie. Medewerkers hadden het werk neergelegd en barricades geplaatst in de Fred Derbystraat. De directie liet weten geen idee te hebben wat de  aanleiding voor de actie was.

Radjesh Radjkoemar, Algemeen directeur (IMT) van het SZF, zei dat in navolging van verstuurde memo’s naar het personeel op 18 en 20 juli, was aangegeven dat er gesprekken zijn gevoerd met de Bemiddelingsraad, de SZF-directie en de Algemene Ziektekosten Verzekering Werknemers Bond (AZVWB). Dit zou volgens hem aanleiding zijn geweest voor de bond om tot actie over te gaan.

De directie liet ook weten, dat zij de tussenkomst van de Bemiddelingsraad had ingeroepen voor een bevredigende oplossing voor beide partijen. De eis van de bond was financieel niet haalbaar voor het Staatsbedrijf. De Bemiddelingsraad had de directie en de bond geadviseerd om opnieuw te onderhandelen op basis van de uitgewerkte scenario’s. Op 15 augustus waren er weer gesprekken gepland met de Bemiddelingsraad, maar grote afwezige was de bond.

Volgens directeur Radjkoemar was de directie nog in onderhandeling met de Bemiddelingsraad. Het wachten was op een uitspraak van de Bemiddelingsraad die bindend zal zijn. 

Op dit moment is nog niet geheel duidelijk welke afspraken nog meer zijn gemaakt. De bond had zich op het standpunt gesteld, dat de inflatie in het land met 50 procent is gestegen en dat daardoor de directie geen percentage lager dan de inflatie kon aanbieden.

Toch zouden partijen er woensdag door tussenkomst van de Bemiddelingsraad uit zijn gekomen en ligt er nu een CAO op tafel waar iedereen zich kennelijk in kan vinden.

PK

error: Kopiëren mag niet!