CONFLICT
Nucleaire oorlog zou 5 miljard mensen doden door hongersnood

DOOR NINIAN CARTER

Meer dan vijf miljard mensen zouden verhongeren als er een nucleaire oorlog zou zijn tussen de VS en hun bondgenoten en Rusland, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Een nieuwe studie van de Rutgers University in New Jersey, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food, modelleert wat er zou gebeuren als de Verenigde Staten en hun bondgenoten een grootschalige nucleaire oorlog met Rusland zouden aangaan.

Het rapport veronderstelt dat meer dan 150 miljoen ton roet zou worden gegenereerd als gevolg van vuurstormen die worden veroorzaakt door de ontploffing van atoombommen – de VS en Rusland bezitten 90% van het wereldwijde nucleaire arsenaal.

De opkomst van zon-blokkerende stratosferische roet zou het klimaat op aarde verwoesten – een nucleaire winter creëren – en de voedselproductie op het land en in het water jarenlang ernstig beperken.

De auteurs schatten dat het aantal directe dodelijke slachtoffers 360 miljoen mensen zou zijn, met meer dan 5 miljard mensen die naar verwachting twee jaar later zullen omkomen van de honger als de voedselvoorziening is uitgeput en de wereldhandel bijna stopt.

De waarschuwing komt nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres onlangs zei, terwijl hij het Midden-Oosten, Noord-Korea en de Russische invasie van Oekraïne aanhaalde, “de mensheid is slechts één misverstand, één misrekening verwijderd van nucleaire vernietiging”.

error: Kopiëren mag niet!