Vandaag voortzetting behandeling hoger beroep strafzaak decembermoorden

De behandeling van het hoger beroep in de 8 decemberstrafzaak wordt vandaag, woensdag 17 augustus, vervolgd. Vijf verdachten, inclusief Desi Bouterse, staan terecht voor de kamer van het Hof van Justitie.

Hoofdverdachte Desi Bouterse stelde tijdens de eerste behandeling, dat er nooit sprake was van voorbedachte rade om mensen te vermoorden. Alle zeven verdachten hebben aangegeven, dat ze hoger beroep hebben aangetekend, omdat ze tegen het vonnis zijn. Volgens hen zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen door de Krijgsraad. Vandaag worden getuigen gehoord door het Hof.

Verdere behandeling 

De Krijgsraad heeft celstraffen tussen de twintig jaar en vijf jaar geveld. De Hofkamer die over alle beroepszaken zal beslissen, bestaat uit kamer president Dinesh Sewratan, Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen. Vanuit het Openbaar Ministerie (OM) treedt advocaat-generaal Carmen Rasam op. De kamer samenstelling is conform de Wet Militaire Strafrechtspleging.

In november 2019 werd hoofdverdachte Bouterse conform de eis van het Openbaar Ministerie tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat vonnis werd bij verstek geveld. Bouterse ging in verzet en het vonnis werd na behandeling weer bevestigd. Tegen dat vonnis heeft Bouterse hoger beroep aangetekend. 

error: Kopiëren mag niet!