Nationaal eerbetoon aan Lata Mangeshkar, muziekproject met 13 zangeressen

Op 7 augustus kwam een videoclip uit als ode aan Lata Mangeshkar, de beroemde Indiase zanglegende die op 6 februari van dit jaar overleed. In de clip zingen dertien zangeressen van Surinaamse bodem en de muzikale omlijsting is verzorgd door Yaadgaar Orchestra. Sharda Doekhie geeft het volgende aan in gesprek met Dagblad Suriname.

 De zangeressen die hebben meegedaan zijn Vandana Ladi-Ramautar, Indira Jadoenathmisier, Tatchana Thakoer-Sardjoe Missier, Sharda Doekhie, Ashna Changoer, Motimala Bholasing, Wadika Ramsukul, Neelam Matadin, Nisha Madaran, Prianka Parohi, Viraisha Sookhlall, Ilhaam Ahmadali en Reshma Jagessar Tewari. De muzikale omlijsting is verzorgd door Yaadgaar Orchestra met als muzikanten voor deze keer Riaz Ahmadali, Ilhaam Ahmadali, Payel Narain, Sudesh Mahes, Kiran Ramphal, Randy Baitali en Roche Soehawan. De videoclip is in elkaar gezet door Sallo Fx Studio.

De videoclip staat op het YouTube-kanaal van Yaadgaar Orchestra (youtube.com/yaadgaar) en wordt ook via diverse TV-stations uitgezonden.

“In de periode van het overlijden van Lata Mangeshkar verkeerde Suriname nog in een partiële lockdown situatie, dus werden er nog geen concerten en andere grote evenementen gehouden. Dat wij als Surinaamse artiesten op een gepaste manier deze grootheid wilden memoreren, stond als een paal boven water. Vanwege de lockdown kon dat niet in de vorm van een concert, en na opheffen van de lockdown werden er reeds andere evenementen georganiseerd, waaronder een prachtige Shraddanjali show van Madhu Lalbahadoersing in het Assuria Event Center. Nochtans bleef de wens overeind om iets te doen namens de zangeressen die hier in Suriname wonen, vanwege de immense impact die zij op ons allen heeft gehad vanwege haar talloze en bijzondere liederen. En zo kreeg ik de inspiratie om deze medley te creëren.”

“Lata was een zangeres en ze is als zodanig een inspiratie geweest voor vele zangeressen in Suriname. Ook hebben we door de jaren heen maar een handjevol zangeressen gehad hier te lande, omdat je vroeger als meisje vaak niet mocht gaan optreden van je ouders. Het leek mij daarom fantastisch om zangeressen die reeds enkele jaren actief zijn en regelmatig haar liedjes vertolken, samen te brengen en deze medley te creëren als een eerbetoon naar Lata ji. Ook moesten we ergens een grens trekken: er zijn zoveel goede mannelijke zangers in Suriname, wie zou dan wel en wie niet gevraagd moeten worden? Maar mocht er ooit een memorial concert worden gehouden, dan zullen daarbij zeker zowel zangeressen als zangers worden betrokken.”

“Er is getracht bij dit project om zoveel als mogelijk zangeressen te betrekken die al minimaal vijf jaren actief zijn in de Surinaamse zangwereld. Allen die ik heb benaderd, waren het er over eens dat er een Surinaamse tribute aan Lata ji gedaan moest worden, ook vanwege de grote inspiratie die Lata voor hun allen is geweest. En allemaal hebben spontaan hun medewerking toegezegd en waren heel enthousiast over het project. Aan de hand van hoe ik hun ken, en hun liefde voor een bepaalde stijl liederen, heb ik hen toen enkele liederen aangeboden waaruit ze konden kiezen, en zodoende is het een prachtig project geworden waar een ieder binnen haar genre iets moois heeft kunnen neerzetten. Het was heel fijn om samen met elkaar de videoclip op te nemen”, aldus Sharda in gesprek met Dagblad Suriname.

error: Kopiëren mag niet!