Grond zoekt Boer: complimenten aan Surinaamse ambassadeur Den Haag

‘Boer zoekt vrouw’, dat is een goed bekeken tv-programma in Nederland waar boeren die de hele tijd aan het boeren zijn, een vrouw aan de haak proberen te slaan. Maar, dat is niet de krantekop van De Telegraaf van gisteren. De krantekop is een parodie op het bekende tv-programma. ‘Grond zoekt boer’; Suriname aast op Nederlandse boeren in Floriade te Almere. In het artikel staat vermeld, dat de Surinaamse ambassadeur in Nederland agrariërs met de slogan ’Grond zoekt boer’ probeert te overtuigen om in zijn thuisland (Suriname) te komen boeren, nu Nederlandse boeren in eigen land steeds meer onder druk komen te staan. Dat was vermeld door Omroep Flevoland en is nu vermeld in De Telegraaf. 

We moeten in deze de Surinaamse ambassadeur wel de complimenten maken voor de zeer inventieve wijze waarop hij Suriname van dienst wenst te zijn. Wij zijn kritisch geweest naar de ambassadeur, maar wij zijn wel onder de indruk van zijn campagne. Wij hopen dat zijn strategie afgestemd is met de minister van LVV. Want wanneer een ambassadeur zo een slogan bedenkt op de beste plek en op het beste moment waarop het kan worden bedacht, dan denken wij wel dat de ambassadeur handelt uit een stukje overtuiging. Maar, als hij bevangen is door een koorts – en alleen bij een koorts worden mijlpalen bereikt en grenzen overschreden – dan moeten de mensen bij LVV ook dezelfde koorts te pakken hebben. 

Bij deze moet een opdracht door de president aan LVV worden gegeven om op 1 golflengte te komen met de ambassadeur. Hij doet, waar wij al maanden op wijzen. Suriname heeft een gemeenschappelijke geschiedenis, een koloniale geschiedenis en dezelfde voertaal. Daarom is het bevreemdend dat er zo weinig mensen van autochtone Nederlandse afkomst en Nederlandse ondernemers aanwezig zijn in Suriname. Suriname praat al meer dan 15 tot 20 jaar over de Caribische voedselschuur en de wens om duurzame ontwikkeling te stimuleren via de agrarische sector. Suriname is 1 van de 2 carbon-negatieve landen in de wereld: een land dat meer zuurstof dan koolzuurdioxide produceert. Suriname heeft ruimte om meer CO2 te produceren door economische activiteiten. Misschien is dit te simplistisch bekeken. Maar, Nederland is wel een land dat nu kampt met grootschaligheid van de agrarische sector die uit zijn voegen is gegroeid. We hebben in Nederland bijna een oorlog door de stikstofcrisis. Ook boeren zijn al enige tijd in opstand, omdat er een stop zal worden gezet aan productieactiviteiten. Nederland zal anders niet aan het Klimaatakkoord kunnen voldoen; Nederland is een industrieel land met veel CO2 uitstoot.

In oktober 2019 demonstreerden Nederlandse boeren onder andere tegen de voorgenomen plannen om de stikstofuitstoot binnen de landbouwsector te verminderen door onder meer de halvering van de veestapel.

De protesten begonnen op 1 oktober op het Malieveld in Den Haag en veroorzaakten veel verkeersoverlast. Onder druk van lokale demonstraties bij provinciehuizen trokken de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland de nieuwe stikstofregels twee weken later weer in. Ondanks heftige protesten lieten de provincies Groningen en Noord-Brabant de regels in stand. In de jaren daarna volgden nog geregeld protesten door boeren in heel Nederland. In juni van dit jaar blokkeerden demonstrerende boeren met hun tractoren verschillende snelwegen, na het bekend worden van de nieuwe stikstof doelstellingen per regio. Boeren kunnen dus in Suriname vrij boeren. De Nederlandse media schrijven, dat Suriname een goed alternatief is voor boeren die ergens anders hun werkzaamheden willen voortzetten. 

Dit werd benadrukt door de Nederlandse ambassadeur Rajendre Khargi. Op de Floriade in Almere wordt in het Surinaamse paviljoen op de wereldtuinbouwtentoonstelling gewezen op de mogelijkheden die de Surinaamse landbouwsector biedt. Hij legt uit dat zijn land netto carbon negatief is, wat betekent dat het land meer broeikasgassen absorbeert dan het uitstoot. Deze uitspraken deed hij dinsdag tijdens een uitzending van Dit Is Flevoland vanaf de Floriade in Almere. Het land herbergt grote stukken oerwoud en vergelijking met Nederland minder grote industriële bedrijven. De ambassadeur hoopte dat de Surinaamse boeren de stap ondernemen.

Vorig jaar deed de Surinaamse president Chan Santokhi een vergelijkbare oproep aan Nederlandse boeren. Wij weten dat er krachten in Suriname zijn die alle baanbrekende ontwikkelingen hebben gegijzeld; niets moet gebeuren omdat zij het moeten doen. En dat zullen zij te zijner tijd wel doen, dus anderen moeten zich inhouden. 

Het is mogelijk dat Nederlandse boeren in Suriname op grote schaal komen produceren voor de export en voor de agro-industrie. We weten wat de gevoelens waren en hoe zaken zijn gedwarsboomd toen de vorige regering met een Israëlisch bedrijf (LR Group) een zuivelindustrie in Suriname wenste op te zetten. Een zekere VEAPS was tegenstander van de investeringen. Er is niets gekomen, maar wat heeft de VEAPS als vervanging van de ontwikkelingen in de plaats geproduceerd? Het antwoord is 0,0. Ook nu zullen ze binnen niet al te lange tijd zeer waarschijnlijk hun kanalen aanboren om de inspanningen van de ambassadeur de grond in te boren. Degene die in deze doorslaggevend kan zijn, is de president. Daarom een oproep aan de president om Suriname op de eerste plaats te zetten.

In Vrouw zoek Boer komt de boer toch aan de vrouw. We hopen deze happy ending ook voor Grond zoekt Boer.

error: Kopiëren mag niet!