Parmessar wijst op strenge controle documenten Haïtianen

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP in de Nationale Assemblee, doet een dringend beroep op de regering erop toe te zien dat de documenten van de groep Haïtianen die zondag met een chartervlucht uit Port au Prince naar Suriname zijn afgereisd streng worden gecontroleerd. Personen die van plan zijn in Suriname een verblijfs- en werkvergunning aan te vragen dienen de juiste documenten te kunnen overleggen, en zij die mogelijk op doorreis gaan dienen zulks aan te tonen middels de nodige bewijsstukken.

Parmessar vindt dat voorkomen moet worden dat er zich weer ongecontroleerde en ongeoorloofde situaties voordoen, waarbij Haïtianen Suriname binnenkomen, doch na enige tijd niet meer te traceren zijn.  

De komst van arbeidsmigranten uit Haïti die voornemens zijn in de agrarische sector in Suriname te werken, juicht Parmessar toe. Het Assembleelid onderkent het belang van de bijdrage van de grote groep Haïtiaanse arbeidsmigranten bij de instandhouding van de agrarische sector. Doch regels en procedures bij de aanvraag van een verblijfs- en werkvergunning dienen volgens het Assembleelid strikt nageleefd te worden.

Groep van 162 Haïtianen

Afgelopen zondag kwam een groep van ongeveer 162 Haitianen met een chartervlucht van Fly All Ways uit Port au Prince op Zanderij aan. Achter de chartervlucht en de komst van de groep Haïtianen staat  het Team Haiti Agriculture Industries N.V, waar de bekende Haitiaanse zakenman Jean “Saya” Mixon staat. De organisatie heeft van de Surinaamse autoriteiten bij wijze van “pilot” toestemming gekregen voor het uitvoeren van een chartervlucht naar Port au Prince en terug. Het gaat om een vergunning voor slechts één vlucht. Op de heenvlucht zouden 20 personen zijn meegereisd voor terugkeer naar hun land.

Uit kringen rond Team Haiti Agriculture Industries N.V wordt vernomen, dat de voorbereidingen en procedures van aanvraag voor het overvliegen van de groep Haïtianen maanden in beslag hebben genomen. Verschillende ministeries zijn daarbij om de hoek komen kijken waaronder Justitie en Politie, Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Transport, Communicatie en Toerisme en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

De organisatie zegt een aantal documenten van alle personen te hebben moeten overleggen, alvorens toestemming werd verkregen voor hun komst met de chartervlucht van zondag. De groep Haïtianen die zondag in Suriname arriveerde is ondertussen ondergebracht bij onder andere familieleden en op locaties waarvan het adres bekend is bij de autoriteiten. De organisatie zal zich thans richten op de indiening van aanvragen voor verblijfs- en werkvergunning. Het indienen van de werkvergunningen zal volgens de wettelijke procedures van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken door de werkgever moeten geschieden. Volgens de organisatie is dit gedeelte ook goed voorbereid en afgestemd met de bedrijven. Het zou vooral gaan om landbouwbedrijven in Saramacca en Paramaribo. De wachttijd voor de aanvraag voor een werkvergunning is gesteld op 30 dagen, met een mogelijke verlenging van nog eens 30 dagen. Bij de aanvraag dient onder andere te worden overgelegd een aanvraagbewijs voor een verblijfsvergunning.  

Problemen vorig jaar

In het verleden reisden Haïtianen via  reisbureaus naar Suriname af, en dat zorgde voor de nodige problemen, omdat een groot aantal van ze na enige tijd niet meer te traceren was. Later bleek dat een groot aantal zich in Frans-Guyana bevond waar asiel werd aangevraagd. De situatie liep dusdanig uit de hand, dat de Franse autoriteiten zich toen bij de Surinaamse regering hebben beklaagd en erop aangedrongen hebben, dat er paal en perk werd gesteld aan de illegale stroom van Haïtianen naar hun land.

In april vorig jaar heeft de Surinaamse regering de reguliere vluchten uit Haïti naar Suriname stopgezet. De redenen hebben te maken met de illegale oversteek van Haïtianen naar Frans Guyana. Ook zouden minderjarigen op de vluchten zijn geweest die niet in het bezit waren van de juiste documenten. Mogelijk zou er ook sprake zijn geweest van valse Covid-19 pcr testen.

President Chandrikapersad Santokhi heeft toen een onderzoekscommissie ingesteld naar de gang van zaken toen. De resultaten van dit onderzoek zijn nooit publiekelijk bekend geworden. Rond het gebeurde toen ontstond er nogal wat heisa in de samenleving. Gesuggereerd werd dat er sprake zou zijn van grootscheepse mensensmokkel. 

SS

error: Kopiëren mag niet!