Organic Movement komt uit de kast

Organisatie wil val van regering

De toonzetting van de Organic Movement lijkt te zijn verhard, zo bleek zaterdagochtend 13 augustus bij haar eerste protestactie nadat de organisatie zichzelf had geëvalueerd. ‘Organic’ is uit de kast gekomen. De organisatie blijkt plotseling te zijn afgestapt van hun eisen gericht op een ander beleid. Neen, nu wil men dat de regering opstapt. Maar, het heeft er alle schijn van dat dat steeds de “geheime agenda” van de organisatie is geweest: de regering moet weg. Dat eerder “geklets” over nieuw beleid was cosmetica, wat velen al vermoedden.

Met een nieuw logo en hoorbaar nieuw elan hield de groep met niet meer dan een aantal honderden demonstranten haar protest in de omgeving van het Kwakoe monument in Paramaribo. Het aantal aanwezige demonstranten was toch teleurstellend en het heeft er dan ook alle schijn van, dat het de organisatie niet gaat lukken om meer mensen op de been te krijgen om ze achter haar kar te spannen, in de hoop dat de regering haar beleid zal aanpassen of opstapt.

Het is ook teleurstellend, dat de Organic Movement geen gehoor heeft gegeven aan het verzoek van de regering om deel te nemen aan de nationale dialoog, om elkaars bewaren, kritiekpunten en eisen aan te horen en om op een democratische manier enigszins wat nader tot elkaar te komen. Een gemiste kans. Met demonstraties en geschreeuw op straat gaat dat zeker niet lukken en is het een zinloos ingezet actie traject.

Hooghart heeft het podium weer gevonden

Nieuw bij dit hernieuwde protest was de aanwezigheid van sprekers van buiten de eigen organisatie, die allemaal hun eigen verhaal hielden voor de demonstranten. Onder de sprekers, die maar wat graag het podium betraden, was onder andere de vakbondsleider Ronald Hooghart, die plotseling weer tot leven leek te zijn gekomen en nu zijn kans zag om flink te ageren tegen vooral de “oranje” regeringspartij VHP.  Hij zei zelfs, dat Santokhi nooit meer terug moet komen…. Hooghart liet ook duidelijk blijken niet echt gediend te zijn van het komende bezoek in september van de Nederlandse premier Mark Rutte. De anti-koloniaal en anti-kapitalist was met Hooghart weer tot leven gekomen, na een lange tijd van relatieve rust rond de persoon. Maar, hij kon niet vertellen wat er zoal aan beleid veranderd zou moeten worden. Het was vooral zijn bekende verhaal, dat werd afgestoken als een oude cd uit het stenen tijdperk met een paar krassen erin.

Bekende retoriek

Ook werd het podium betreden door vakbondsman Michael Sallons. Uiteraard ontbrak de NDP ook niet op het toneel. De NDP-Assembleeleden Stephen Tsang en Ilona Edward fulmeerden ook flink tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk. Alle sprekers uitten hun bekende retoriek. Niemand bracht iets nieuws. Het was een aaneenschakeling van kritiek op het gevoerde regeringsbeleid. Iedereen leek de eigen frustraties te willen uiten. Het podium had veel weg van de wachtkamer met mensen die lang hadden gewacht om hun hart ook even flink te kunnen luchten.

Een van de sprekers, die behoorlijk verhit leek te zijn – wellicht door de warmte – was de artiest Envr die president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk publiekelijk neerzette als “leugenaars” en ook zei, dat de regering maar moet opstappen, nu er geen echt gewijzigd beleid lijkt te komen. De artiest weet hoe om te gaan met publiek en deed dan ook zijn uiterste best om de demonstranten op te zwepen en mee te laten genieten van zijn stevige woorden aan het adres van de regering. Ook was hij boos op de vele mensen die wel op social media allemaal ageren tegen de regering, maar niet verschijnen bij acties – iets dat hij zelf ook graag doet en bij de Organic Movement een groter publiek podium heeft gevonden.

Misbruik

Wie ook het podium mocht betreden was Steven Reyme van de politieke organisatie A20 (Alternatief 2020) en voorganger. Ook hij dook dus plotseling weer op uit het niets en stak een betoog af doorspekt van kritiek op de regering. Natuurlijk ‘misbruikte’ hij de recente sterfgevallen van baby’s en jonge kinderen in ziekenhuizen in zijn aanval op het beleid van de regering en met name van het ministerie van Volksgezondheid. Ook beweerde hij dat de regering zich schuldig maakt aan “etnische politiekvoering”. De leiders van het land zouden volgens Reyme verdeeldheid zaaien onder de burgers. Dat een “geestelijke” als Reyme het beleid van Volksgezondheid aanvalt over de ruggetjes van overleden veel te jonge kinderen getuigt van politiek inhoudelijke zwakte.

Alleen retoriek

Maar, net als alle andere podium-bestormers bleef het bij retoriek en was niemand echt in staat om de aanwezige demonstranten duidelijk te maken wat er dan precies moet veranderen. De sprekers lijken niet te begrijpen in welke positie de regering is gemanoeuvreerd door de twee vorige regeringen Bouterse en dat nu gewerkt moet worden onder een strak regime van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Te gemakkelijk stapten de sprekers, alsook de organisatie, daar overheen, omdat ze dondersgoed weten dat dat allemaal te danken is aan de vorige regering en de vorige coalitie in de Nationale Assemblee.

Protesteren is prima en protesteren tegen een beleid dat niet zou deugen is ook prima, maar laat het niet bij protesteren en schreeuwen blijven, wees ook zo volwassen om deel te nemen aan de nationale dialoog en toon dat je politiek- en bestuurlijk inhoudelijk de kennis (in huis) hebt om met een gedegen verhaal te komen.

PK

error: Kopiëren mag niet!