Leerkracht slachtoffer van seksuele intimidatie op Sanatan Dharm school

In een gesprek met Dagblad Suriname vertelt leerkracht S.B., verbonden aan een Sanatan Dharm Basisschool in Wanica, haar verhaal over seksuele intimidatie op de werkvloer. S.B.  geeft aan dat zij tot twee keer toe benaderd is geweest door het schoolhoofd.

“De eerste keer was op 28 februari 2022, rond half 12 ’s morgens. Toen moest ik naar de bank gaan voor schoolzaken. Het schoolhoofd heeft toen gezegd: Juf u kunt alvast uitrijden, dan kom ik over een kwartiertje, zodat het niet opvallend is voor de andere collega’s en dan ontmoeten we elkaar thuis bij u.” S.B. zegt dat zij begon te zweten en niet wist wat zij hiervan moest denken. Ze stond er versteld van, maar zei aan het schoolhoofd, dat haar partner de poort en garage deur voor hem open zou maken. “Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik niet alleen ben, maar mijn partner is er ook.”

“De tweede keer was op 17 mei 2022. Dat was in de vroege ochtend. Het was het eerste uur en hij kwam in de deuropening van het lokaal staan. Hij begroette de kinderen en mij. Hij heeft toen gevraagd om dichter bij hem te komen. En ik ben gegaan. Hij zei toen: ‘Juf u geeft me de gelegenheid niet. Ik kan u op drie manieren helpen, de eerste is me tong, ik hou ervan, de tweede zijn me vingers (hij wees naar zijn vingers) en de derde is wat in mijn broek zit.”

S.B. geeft aan, dat zij weer aan het zweten was op dat moment. “Om eerlijk te zijn ben ik angstig geweest van dit alles. Hij heeft naar mijn reactie gekeken en is toen weggelopen. Ik heb toen wel contact opgenomen met iemand van het bestuur om te vragen op welke wijze een beklag ingediend moet worden. De persoon gaf aan, dat alles schriftelijk moet gebeuren. Op dat moment vond ik het een hele rompslomp, ik heb het daarbij gelaten, maar het heeft me aldoor bezig gehouden.”

S.B. vertelt verder, dat het schoolhoofd maar aldoor heeft geprobeerd, maar haar niet zover kon krijgen. Volgens de leerkracht ging het schoolhoofd toen over tot rancuneuze handelingen. “Hij begon me te pesten op verschillende manieren. M’n kind is ziek geweest, ik moest met ziekteverlof voor mijn kind en hij wilde gewoon niet meewerken. Hij probeerde stof te zoeken op m’n leerstof, hij heeft geprobeerd om ouders zelf naar inspectie te sturen.”

Op 4 augustus heeft S.B. aangifte bij de politie gedaan tegen belaging.

“Het schoolhoofd heeft eergisteren een bijeenkomst gehouden met de leerkrachten en probeert de leerkrachten te manipuleren tegenover mij. Ik heb echter geen leerkrachten erbij betrokken, want dat is iets tussen mij en hem. Hij deed een uitspraak tijdens de vergadering: ‘Weten jullie uit welk gat ze komt en wat haar achtergrond is?’ Hij is dan weer bezig met het belagen van mij, voor mijn collega’s. Het liefst leest hij mijn brief, dat ik gericht heb naar het bestuur van Sanatan Dharm. Dit is iets wat confidentieel is, maar aan hem is toevertrouwd. Op die manier wordt hij dan in bescherming genomen.” Terwijl S.B. haar gerechtigheid en rechtsbescherming probeert te zoeken, wordt zij zelf slachtoffer van het bestuur. 

“Ik ben door mijn huisarts doorverwezen naar de psychiater, omdat ik te maken heb met een zware depressie. Ik krijg in feite paniekaanvallen en gebruik nu zware tabletten”, zegt S.B.

Tot slot geeft zij aan, dat de psychiater aan haar vroeg of hij contact kon opnemen met iemand van het bestuur. Volgens de leerkracht heeft de persoon waarmee de psychiater contact opgenomen had, alles weer doorgespeeld aan het schoolhoofd. “Voordat ik mijn attest had ingeleverd, wist hij al dat ik een attest van de psychiater zou inleveren. Hoe moet jij je dan beschermd voelen? Ik ben het vijfde geval. De leerkrachten durven niet om in de media te komen, het zijn allemaal getrouwde vrouwen en het gaat alleen om Hindoestaanse leerkrachten. Het wordt tot een schande gerekend en daarom durven ze niet om in de media te komen. Waarom wordt hij in bescherming genomen door het schoolbestuur en hoofdbestuur?”, vraagt de leerkracht zich af.

De politie heeft inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart. 

De redactie heeft geprobeerd om in contact te komen met de schoolleider, in het kader van hoor en wederhoor, maar dit is vooralsnog niet gelukt.

De ontwerpwet betreffende het voorkomen en tegengaan van gewelden en seksuele intimidatie inzake arbeid, zou vrijdag 12 augustus behandeld worden tijdens de Openbare vergadering van De Nationale Assemblee. 

SK 

error: Kopiëren mag niet!