India en Pakistan vieren 75 jaar onafhankelijkheid

DOOR JORDI BOU

Onafhankelijkheid van de Britse koloniale overheersing in 1947 splitste het subcontinent in de afzonderlijke naties van India en Pakistan, maar leidde tot een ongekend bloedbad aan beide zijden van de haastig gecreëerde grens.

India en Pakistan markeren 75 jaar onafhankelijkheid van de Britse overheersing. In 1947 besloot Groot-Brittannië, geconfronteerd met onverzoenlijke meningsverschillen over de vraag naar een aparte staat voor de Indiase moslims, het land te verdelen.

De breuk, die door de meeste Indiase politieke leiders werd goedgekeurd, bracht onafhankelijkheid maar ook een tragedie met zich mee, resulterend in de uittocht van zo’n 15 miljoen mensen en de dood van maximaal twee miljoen in bloedvergieten.

error: Kopiëren mag niet!