Een huis huren is nog nooit zo duur geweest

Huurhuizen in Suriname zijn over de jaren heen buitensporig in prijs toegenomen. Waar je een redelijk goede woning reeds voor SRD 1.000-1.500 kon vinden, ongeveer 10 jaren geleden, geeft de doorsnee burger ruim SRD 4.000-5.000 uit aan een huur nu. En dat is als je een beetje geluk hebt.

Huiseigenaren prijzen de huizen eerder in Amerikaanse dollar ($) of in Euro’s en omgerekend naar SRD levert dit een groot bedrag op. Een bedrag dat onbetaalbaar blijkt voor de doorsnee burger, die ongeveer tussen SRD 1.500 en SRD 5.000 verdienen. De koers staat momenteel op SRD 23,63 voor de dollar en SRD 23,60 voor de Euro. Met de huurprijzen die rond 150 dollar of Euro liggen tot 1.500 Euro, betaalt men omgerekend al gauw tussen SRD 3.500 tot 35.000 aan huur.

Een groot deel van de samenleving beschikt niet over een eigen woning en hoe de economie er nu voor staat is het bouwen van een eigen woning bijna onmogelijk geworden. Men probeert toch ondanks de hoge huurprijzen deze te betalen. Het probleem ligt volgens vele burgers bij het feit dat de verhuurder vaak eist dat de bedragen in vreemde valuta betaald worden. Dit is een grote uitdaging, omdat het opkopen van vreemde valuta zowel bij de bank als de cambio niet zonder de nodige complicaties verloopt. Vaak zeggen de instanties niet over vreemde valuta te beschikken. 

Familie uit het buitenland kan een helpende hand bieden en het gevraagde huurgeld opsturen. Dat heeft echter ook zo haar uitdagingen. Burgers klagen veelal dat de geldtransactiebedrijven excessieve vragen stellen rond de herkomst van het geld. Dit wekt vaak irritatie op. Ook kan het gebeuren, dat dit bedrijf niet over vreemde valuta beschikt. Als klant moet je dan wachten tot ze wel hebben of naar een andere locatie om te kijken als men daar wel heeft. Kortom een proces dat niet altijd even makkelijk is. 

Verschillende categorieën woningen die te huur aangeboden worden zijn:

  • Vakantiewoningen: alleen voor vakantiegangers, verschilt van buurt tot buurt, maar zit ongeveer tussen 300 Euro tot 2.000 Euro
  • Appartementen: Euro 300 of Euro 50 per dag (vakantiegangers)
  • Woningen op een terrein (worden ook gerekend tot appartementen): $ 150 of SRD 4.000
  • Kamers te huur in een gebouw
  • Woning te huur op een erf met andere woning of benedenwoning te huur: meestal hetzelfde bedrag en is tussen Euro/$ 200-650
  • Vrijstaande woning (woning alleen op een terrein): Een woning op zich kan je weer onderverdelen in een 1 of 2- kamer woning waar de basiszaken zoals toilet in de woning, betegelde vloeren, wasbak soms niet aanwezig zijn. Een woning met deze basiszaken te hebben worden nu betiteld als ‘luxe’ woning en wordt voor een hoger bedrag verhuurd.
  • Je hebt gemeubileerde en niet gemeubileerde woningen
  • Studiokamer: een kleine ruimte met bad en toilet welke ongeveer te vinden is voor SRD 1.000-1.500

Komt er ook nog bij kijken een te betalen borg van 1 of 2 maanden naast de eerste maand huur die betaald moet worden. Bovenstaande prijzen kunnen verschillen aan de hand van waar een woning is gelegen, binnen of buiten Paramaribo.

NK

error: Kopiëren mag niet!