Bewoners Braziliaanse staat Sao Paulo doden apen uit vrees voor apenpokken

Van Brazilianen in de staat Sao Paulo is vastgesteld dat ze apen doden met vergif, na misplaatste angsten over het apenpokkenvirus. Naar verluidt zijn al zeker 10 primaten gedood. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft inmiddels haar bezorgdheid uitgesproken over het zinloos doden van apen.

De bevolking wordt nu aangespoord om geen apen aan te vallen en te doden.  

Lokale mediaberichten stellen, dat de primaten het doelwit zijn in Sao Jose do Rio Preto, in de staat Sao Paulo, waarop de WHO mensen ervoor waarschuwde.

Gevallen van apenpokken waren vóór de uitbraak meestal zeldzaam, maar waren dat wel vanwege de minimale overdracht van aap op mens.

De WHO verklaarde de uitbraak in juli tot een internationale noodsituatie, aangezien sinds de recente wereldwijde uitbraak het aantal gevallen als gevolg van overdracht van mens op mens aan het toenemen is.

WHO-woordvoerster Margaret Harris zei: “Mensen moeten weten dat de overdracht die we nu zien onder mensen plaatsvindt.”

“Mensen moeten de dieren zeker niet aanvallen. De overdracht die we nu zien met de grote uitbraak van apenpokken is de overdracht van persoon op persoon. Het virus zit bij sommige dieren en we zien een sprong bij mensen, maar dat is niet wat we nu zien. Het risico van overdracht komt van een andere mens.”

Het doden van apen gaat geen effect hebben op de overdracht bij mensen en mensen wordt geadviseerd medische hulp in te roepen als ze denken dat ze symptomen hebben en niet apen te gaan doden.

Brazilië heeft inmiddels meer dan 1.700 gevallen van apenpokken vastgesteld, hoewel er nog steeds verwarring rond het virus bestaat, inclusief een stigma over wie het kan krijgen.

Een groot deel van degenen die het virus hebben opgelopen, zijn mannen die seks hebben met mannen, vanwege het nauwe contact dat overdracht van het virus vaak vereist.

Harris waarschuwde hiertegen en zei: “Elke stigmatisering van een besmette persoon zal de overdracht vergroten, want als mensen bang zijn om zichzelf als geïnfecteerd te identificeren, zullen ze geen zorg krijgen en geen voorzorgsmaatregelen nemen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!