Voor het eerst in 13 jaar bezoeken Tweede Kamerleden Suriname 

Bezoek in teken slavernijverleden

Een delegatie van de Tweede Kamer vertrekt zaterdag 13 augustus voor een negendaags werkbezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire. Het is voor het eerst in dertien jaar dat een Kamerdelegatie Suriname bezoekt. “De commissie zich wil verdiepen in het slavernijverleden ter voorbereiding op het grote herdenkingsjaar in 2023”, zegt delegatieleidster Kiki Hagen (D66) in gesprek met de Volkskrant.

De commissie zal onder meer plantage Frederiksdorp bezoeken en Fort Amsterdam op Curaçao. In Paramaribo gaat gesproken worden met historici van de Anton de Kom Universiteit en het Surinaams Nationaal Comité Herdenking Slavernij.

Ook staan ontmoetingen op het programma met president Chandrikapersad Santokhi en hoogwaardigheidsbekleders van de Caraïbische koninkrijksdelen. Na het bezoek aan Suriname reizen de Kamerleden door naar Curaçao waar zij 17 augustus de herdenking ter ere van de Curaçaose vrijheidsstrijder Tula zullen bijwonen. De tot slaaf gemaakte Tula leidde in 1795 een grote opstand op het eiland. Hij werd op gruwelijke wijze verminkt en vermoord door het koloniale bewind. Hagen zal tijdens de herdenking namens de Tweede Kamer een krans leggen.

Onduidelijk is of het komende bezoek de aanzet is voor Nederlandse Of excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. D66 en ChristenUnie zijn voorstander van excuses voor het slavernijverleden. Bij het CDA en in grotere mate de VVD ligt dat gevoeliger. Rutte zei in 2020 dat excuses de samenleving ‘verder kunnen polariseren’. 

De partij van de premier maakt overigens geen deel uit van de delegatie. 

De delegatie zal bestaan uit de Tweede Kamerleden Salima Belhaj (D66), Inge van Dijk (CDA), Kati Piri (PvdA), Renske Leijten (SP), Jesse Klaver (GroenLinks), Don Ceder (CU), Marieke Koekkoek (Volt) en Sylvana Simons (Bij1).

error: Kopiëren mag niet!