“Leider niet democratisch gekozen zonder mandaat van het volk”

“Democratie wil zeggen dat een bestuurder mandaat moet hebben van de samenleving. Heeft hij dat niet is hij niet democratisch gekozen”, zegt politicus Richard Kalloe in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens de politicus is het percentage geldig uitgebrachte stemmen, welke niet bijdraagt aan een zetel, heel klein. In Suriname gaat 30 tot 40% van het aantal geldig uitgebrachte stemmen verloren. Het draagt niet bij aan het kiezen van een parlementslid. Daarom is een districtenstelsel volgens hem een ondemocratisch stelsel. Politici die dit stelsel prefereren, willen slechts via een omweg (corruptie) besturen.

“Kiesstelsel bepaald of een land arm of rijk is”

Waarom zijn bepaalde landen rijk en waarom zijn bepaalde arm. Waarom zijn bepaalde landen zonder natuurlijke hulpbronnen (zoals goud en olie, zoetwater, bos of hout) toch rijk, terwijl andere landen zoals Suriname, met zoveel natuurlijke hulpbronnen, toch arm zijn. Dat is zo, zegt Kalloe, omdat het bestuur te weten de bestuurders van het land in de rijke landen, over betere kwaliteiten beschikken. “Je moet goede leiders hebben die verstand hebben van hoe een land ontwikkeld moet worden, wil je hebben dat je land bloeit. Deze landen kiezen leiders met de beste capaciteiten. Men kiest politici die het land het best tot ontwikkeling kunnen brengen. Dat doen ze met een kiesstelsel die ervoor zorgt dat de beste mensen gekozen worden.” 

“Beste kiesstelsel”

Als je kijkt naar welk kiesstelsel de economische groei het beste bevorderd moet je de human development index bekijken. Kijk naar de top 30  landen. Dat zijn allemaal landen met een kiesstelsel van landelijke evenredigheid, omdat deze ervoor zorgt dat je op betere wijze de beste leiders kiest. Het is het meest democratische stelsel”, aldus Kalloe. “De landen die een districtenstelsel hebben gaan systematisch achteruit. Het districtenstelsel is, naar zijn mening onrechtvaardig, omdat het ervoor zorgt dat mensen met minder stemmen, alsnog tot president gekozen kunnen worden. De districten waar je weinig stemmen nodig hebt om een zetel te krijgen, die districten gaan het meest achteruit. Landelijk evenredigheid stelsel brengt overal ter wereld meer welvaart omdat het de betere bestuurders kiest.”

“Anderen zeggen dat je met de districtenstelsel het district een stem geeft in de Assemblee . Maar dat is onzin, omdat jij geen vertegenwoordiger bent van het district, je zit in parlement van het land. Het brengt mensen op verkeerde ideeën. Het produceert mensen die geen enkele benul hebben hoe het land te besturen. Je hebt mensen nodig met kennis van bestuur, want zitten in de Assemblee en in de Ministerraad betekent dat je beslissingen moet nemen. Je moet deskundig zijn”, aldus de politicus Kalloe.

Klik op deze link om het gehele interview te kunnen beluisteren.

NK

error: Kopiëren mag niet!