Kinderarts Muringen: “Bij diarree zoveel als mogelijk drinken”

Tijdens het spoedoverleg dinsdag 9 augustus van de regering, de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), kinderartsen, Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en deskundigen, werd gebrainstormd over een actieplan om de uitbraak van de virale gastro-enteritis onder voornamelijk jonge kinderen aan te pakken.

Het overleg had een spoedkarakter vanwege de alarmerende toename van gevallen van braken en diarree onder kinderen tussen 0 en 5 jaar.

Kinderarts dr. Margary Muringen gaf aan, dat zodra ouders merken dat hun kindje meer dan drie keer in korte tijd overgeeft, zij meteen naar de huisarts moeten. De huisarts kan immers een middel geven dat tenminste het braken stopt. Als dan ook nog diarree erbij komt, is de kans op uitdroging groter.

Dokter Muringen zegt ook, dat diarree bij kinderen niet wordt gestopt, maar dat er wel voor gezorgd kan worden dat het kind niet uitdroogt door het zoveel als mogelijk te laten drinken. 

“Elke keer als het kindje poept, meteen iets laten drinken. Het uitdrogingsgevaar is het grootste probleem bij braken en diarree”, aldus de arts. Zij drukt ouders dan ook op het hart om niet te lang te wachten om naar de huisarts te stappen wanneer er geen verbetering optreedt bij hun kind.

Zodra een kind niet meer plast, suf en slap is en niet reageert, zijn dat de signalen dat het kind ernstig uitgedroogd is. De huisarts zal het kind dan evalueren en indien nodig verwijzen naar de kinderarts. Deze geeft aan als het kindje eventueel opgenomen moet worden.

Tijdens het overleg is naar voren gekomen, dat er een noodsituatie is ontstaan en dat er een hevige druk is op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. De SEH kan het aantal kindjes, dat dagelijks voor hulp wordt gebracht, niet meer aan. Er is daarom nagedacht over langere openingstijden van RGD-posten.

Spoedig wordt bekendgemaakt waar ouders terecht kunnen buiten de polidagen, maar de eerste stop is volgens dokter Muringen nog steeds de huisarts.

error: Kopiëren mag niet!