Heersende buikgriep, extreme hoest en slijm op de borst bij kinderen

Het ministerie van Volksgezondheid is onlangs door kinderartsen gerapporteerd dat er op de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, een toename is van aanmeldingen en opnames van kinderen met koorts, braken en diarree. De redactie van Dagblad Suriname verneemt, dat er inmiddels twee jonge kinderen in het AZP overleden zijn aan de gevolgen hiervan. 

Buikgriep in 2021

In september vorig jaar was er al sprake van een heersende buikgriep bij kinderen. Volgens een arts was de mogelijke oorzaak hiervan een seizoensgriep, die veroorzaakt wordt door een virus of soms een bacterie. De kinderen vertoonden symptomen zoals buikkrampen, waterdunne ontlasting van 5 tot 7 keren per dag en soms koorts. De duur van de buikgriep was ongeveer 3 tot 5 dagen of langer. In die periode werd diarree en braken ook in verband gebracht met Covid-19. 

Buikgriep in 2022

Volgens het ministerie is virale acute gastroenteritis of te wel buikgriep een infectie van de maag en darmen dat veroorzaakt wordt door een virus. “Besmetting ontstaat vaak doordat de handen niet of niet goed gewassen zijn, nadat men met braaksel of diarree in contact is gekomen. Binnen één tot drie dagen kunnen de buikgriepverschijnselen optreden. Dit kan enkele dagen tot zelfs twee weken duren”, aldus het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. 

Verder in het persbericht worden de verschijnselen en de alarmsignalen belicht. Daarbij wordt aangegeven dat vooral kinderen jonger dan twee jaar snel kunnen uitdrogen. Het advies is daarom ook “laat uw kind veel drinken”. Bij kans op uitdroging wordt de ORS-oplossing aanbevolen. Bij ernstige uitdroging zal een infuus nodig zijn. 

“Het is altijd goed op de voeding te letten en drinkwater uit te koken”

Het is te merken dat er enige paniek in de samenleving is uitgebroken, nadat er jonge kinderen overleden zijn. Op social media deelt men veelal adviezen met elkaar om erger te voorkomen. Mensen vragen zich ook af, of ze op hun voeding moeten letten en of ze hun drinkwater moeten uitkoken, om te voorkomen dat hun gezin of kinderen besmet raken met het virus.

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt in een reactie: “Het is altijd goed om op de voeding te letten, altijd hygiënisch bereid, veel groente en fruit. Drinkwater mag uitgekookt worden, dat is altijd een goede aanbeveling.”

Aan de minister werd verder gevraagd of een specifieke leeftijdsgroep wordt getroffen door het virus. Hierop zegt Ramadhin, dat men bezig is met een analyse hiervan. 

Extreme hoest/slijm op de borst bij kinderen

Naast diarree en braken maken veel ouders op social media ook melding van extreme hoest of slijm op de borst bij hun kinderen. Volgens de ouders gaat het om een extreme (droge) hoest en slijm die moeilijk weg te krijgen is. Ook wordt aangegeven dat de kinderen door slijm op hun borst moeilijk kunnen ademen.

Het is niet bekend of dit een nieuw verschijnsel is en of het verband houdt met de buikgriep. Aan de minister van Volksgezondheid werd gevraagd of hij op de hoogte is hiervan. De minister heeft vooralsnog niet op deze vraag gereageerd.

De redactie van Dagblad Suriname verneemt dat niet alleen kinderen, maar ook volwassen personen worden getroffen door de buikgriep en andere griepverschijnselen.

SK

error: Kopiëren mag niet!