Geslaagde Open Dag Mode, Creatie en Commercie Openbare Nijverheidsschool

De studierichting Mode, Creatie en Commercie van de Openbare Nijverheidsschool hield afgelopen vrijdag een geslaagde Open Dag.

Doel van de Open Dag

Het allereerste doel van deze dag was, de leerlingen te laten zien waartoe ze in staat zijn geweest het afgelopen jaar. 

“Velen van hen vonden de praktijkvakken moeilijk in het begin en zijn echt vanaf de bottom gestart, met leren meten, leren tekenen, knippen, naald rijgen, steken maken, op de machine werken enzovoorts”, zegt Daniëlla Faerber, vakleerkracht op de Openbare Nijverheidsschool.

Als voorbereiding besprak Faerber met de leerlingen hoe ze de ruimte konden versieren, hoe ze hun werkstukken konden etaleren en welke hulpmiddelen ze konden gebruiken. “Tijdens het opzetten van de Expo waren ze zelf nog wat terughoudend. Maar, toen ze alles mooi hadden geëtaleerd en zagen wat ze gepresteerd hadden, waren ze heel blij en trots op zichzelf. Anderen hadden niet eens woorden om te vertellen hoe ze zich voelden, toen ze hun groei konden bewonderen”, aldus de leerkracht.

Het tweede doel van de Open Dag was om de leerlingen te laten wennen aan het publiek. Het Commercie gedeelte van de richting was hierbij aan de orde. “Voordat de Open Dag zou starten, heb ik ze eerst mentaal voorbereid op wie en wat ze precies konden verwachten, bijvoorbeeld de ouders, collega’s, andere gasten en ook de pers. Verder heb ik met ze geoefend hoe ze de gasten zouden kunnen ontvangen.”

Faerber geeft aan, dat er ook met hen werd geoefend hoe de gasten te begeleiden. De leerlingen kwamen verder zelf met het idee om de gasten aan het eind een door henzelf gemaakt kaartje te geven, met de gegevens van hun vakleerkracht, omdat zij een Knip- en Naaischool heeft.

Wat vond er tijdens de Open Dag plaats?

Bij aankomst werden de gasten verwelkomd door twee van de leerlingen, in hun zelf gedyede t-shirt. Daarna werden ze rondgeleid door verschillende leerlingen langs de tafels. Er waren zo’n 10 presentatietafels met diverse werkstukken variërend van kinderkleding, dames- en herenkleding, tassen, slippers, bijouterieën en andere accessoires.

“De leerlingen waren heel trots om de gasten te laten zien wat ze zelf hadden gemaakt en soms ook uit te leggen hoe ze het in elkaar hadden gezet. Daarnaast was er ook een tafeltje waar men wat items kon kopen die de leerlingen hadden gemaakt. Wat leuk was, was dat gasten zelfs items die niet te koop waren wilden kopen, zoals tassen, waaiers, inheemse doekjes en versierde slippers.”

Hoe hebben de leerlingen de Open Dag ervaren?

Faerber geeft aan, dat aan het eind van de dag met de leerlingen besproken was, hoe ze de dag hebben ervaren. “Velen gaven aan, dat ze niet hadden gedacht dat het zo leuk zou zijn; ze hadden een heel andere voorstelling gehad. Dus wat het gedeelte van de leerlingen betreft is het doel zeker bereikt.”

De fysieke opkomst van de gasten was minder dan verwacht, maar gedurende de dag werden sneak peeks via de Facebookpagina van de leerkracht Daniëlla Faerber en later op de Facebookpagina van de Openbare Nijverheidsschool gegeven. “Daarop hebben ruim 200 personen kunnen meegenieten van het event. Ook is er een reportage gedaan door het 10 Minuten Jeugdjournaal. Dus het derde doel, namelijk om bekendheid aan de studierichting MCC, is dus wel bereikt”, stelt Faerber.

Zal er weer een Open Dag worden gehouden? 

Volgens de leerkracht gaven sommige mensen aan, dat een Open Dag in de middaguren fijner zou zijn voor mensen die werken. Dus in de toekomst zou dat een optie zijn, zegt Faerber. “Een Open Dag met de andere studierichtingen van de Openbare Nijverheidsschool, te weten Horeca, Facilitaire Dienstverlening en Zorg & Welzijn. Vanwege de korte tijd, zijn deze dit keer niet meegenomen.”

Faerber wil verder direct gebruik maken van de gelegenheid, om aan te geven, dat als men een donatie in de vorm van goed werkzame naaimachines of ander materiaal wil geven ten behoeve van de richting, dat altijd welkom is, omdat er steeds meer leerlingen voor de studierichting kiezen. “Wil men meer informatie over de richtingen of een donatie doen, dan kan men altijd bellen met het nummer van de school: 497404”, zegt Faerber.

Tot slot zegt de leerkracht, dat leerlingen die van de lagere school komen, welkom zijn te kiezen voor een van de genoemde studierichtingen. Volwassen personen kunnen helaas geen kniplessen volgen op de Nijverheidsschool, omdat er bij de inschrijving een leeftijdsgrens aan verbonden is. 

Kniplessen voor volwassen personen

Faerber geeft aan, dat volwassen personen die geïnteresseerd zijn in het volgen van kniplessen altijd bij haar terecht kunnen. Faerber is naast vakleerkracht op de Nijverheidsschool ook eigenaresse van JoFa Knip & Naaischool. Er worden op diverse locaties kniplessen door haar verzorgd, namelijk te Houttuin, Highway, in de stad op de R.D. Simonsschool en vanaf oktober te Helena Christina, aan de Indira Gandhiweg. Aanstaande dinsdag wordt een Kids Workshop op Houttuin, Highway, gehouden voor kinderen die creatief van aard zijn.

SK

error: Kopiëren mag niet!