Openbaringen huidige situatie in het land afkomstig van districtsbewoners die in Paramaribo wonen – Gezagsondermijners

Eeuwig-student uit het district Saramacca: “De benarde positie waarin de bevolking zich bevindt wordt in het hele land gevoeld, maar de stadsbewoners voelen het dubbel en dwars. In ben niet zo jong meer, maar ik studeer nog steeds. Mijn hobby is kennis verrijken. Ik reis vrijwel elke werkdag naar Paramaribo. In Saramacca zit ik ook niet stil. Je moet de handen aan de ploeg staan, wil je iets bereiken in het leven.”

Logeren in Paramaribo

“Waarom ik niet in Paramaribo woon? Het op en neergaan naar de stad gaan is kostbaar, maar ik heb het er voor over. Logeren in Paramaribo is maar niets. De mensen in de stad hebben een heel ander leefklimaat. Er is voortdurend opwinding. Het leven is er gejaagd.”

Buitenshuis leven 

“Er wordt buitenshuis geleefd. Kinderen moeten zichzelf zien te redden, omdat de ouders vaak meer dan één baantje hebben of moeten hosselen om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Saramacca wordt besmet

“In Saramacca, wordt de tijd voornamelijk in familiekring doorgebracht. De sociale controle bevordert het leefgenot. Het is een productief gebied, dat zelden of nooit negatief in het nieuws komt. En als dat wel het geval is, zitten de boosdoeners die het district besmetten in Paramaribo, van waaruit er letterlijk en figuurlijk geregeerd wordt.”

Geplaagd leven

“Saramacca is productief bezig. Ondernemerschap is de inwoners eigen. Velen die een werkgever hebben, de overheid bijvoorbeeld hebben naast deze betrekking hun eigen productieve bezigheden die helpen bij, het zich staande houden en vooruitkomen in het leven. Wat landbouw, tuinbouw, veeteelt en visserij betreft, staat zij sterk. Er verrijzen de laatste tijd grote bedrijven uit de grond, maar die verstoren het familieklimaat in het district niet.”

Bestedingspatroon

“Het bestedingspatroon in Saramacca verschilt met dat van Paramaribo. Om een voorbeeld te noemen: In het district wordt er haast niet buitenshuis gegeten. De pot wordt thuis klaargemaakt. Er wordt eten meegenomen naar het werk.”

Vaste klant

“In Paramaribo, zijn er meer broodjeswinkels, snackbars, restaurants, roti-shops, warungs, eettentjes, worstverkopers en dergelijke. Er is geen hapje te krijgen dat minder dan het minimumloon kost. Water is even duur. De prijs van frisdranken en sap zijn om u tegen te zeggen. Niettegenstaande dat, is het gros van de mensen in loondienst vaste klant.”

Op eigen benen staan

“De bevolking van Saramacca heeft over het algemeen deze uitgaven niet. Bovendien haalt zij veel uit de tuin of landbouwbedrijfje, dat niet alleen voor eigen voorziening zorgt, de verkoop brengt een inkomen op.”

Paramaribo is ziek

“De inwoners van Paramaribo teren voornamelijk op de overheid. Meer dan de helft is ambtenaar of wordt anderszins door de staat verzorgd. Veel stadsbewoners verkommeren, zijn uitzichtloos.  Voelen zich hopeloos. Paramaribo is ziek. Woede-uitbarstingen en protestdemonstraties, zijn de orde van de dag.”

Nyan-patu

“Stadsbewoners raken steeds meer de kluts kwijt. Dagelijks springen er zelf-geproclameerde leiders op het podium, allen met een eigen scenario. Er wordt tegen elkaar gestreden, met het doel om dichterbij de nyan-patu te komen.”

Maatschappelijk werk is zoek 

“Ik heb gedurende de periode, dat de huidige regering aanzit geen enkele politieke partij en geen van de leiders die zichzelf betitelen als trekkers, organisatoren van de protestdemonstraties, iets van maatschappelijke betekenis zien uitvoeren. Bedoeld wordt scholingsactiviteiten, vormingswerk, vrijwilligerswerk, liefdewerk, jeugdzaken, begeleiding van ouderen en andere schone opbouwende zaken.”

Kwaadaardige kretologie

“Zij bedienen zich van kretologie en hameren op aftreden van president en ministers, terwijl zij deze posten ambiëren. Geen wonder dat de leiders van het protest ervan worden verdacht, bewust met voorbedachten rade gezagsondermijnend bezig te zijn.”

HD

error: Kopiëren mag niet!