Burgers bezorgd over stijging prijzen

Er heerst een groeiende bezorgdheid onder de burgers over prijzen die steeds meer aan het stijgen zijn. Alles wat de klok slaat, zijn verhogingen. Energieprijzen, de waterprijs, prijzen in de winkels, olieprijzen, noem maar op. Burgers hebben in dit verband zo hun eigen ideeën hoe de problemen op te lossen. Zo wordt geopperd dat de regering de lokale productie moet stimuleren.

“Bepaalde producten hoeven we niet te importeren, want sinds jaar en dag zijn er problemen met valuta”, zegt een mevrouw in een straatinterview. Dit werd bevestigd door een meneer die stelde, dat de import van de goederen onder controle gehouden moet worden. Er moet meer toezicht komen op wat er geïmporteerd wordt en de prijzen die worden gehanteerd. Handelaren moeten niet zomaar de prijs opdrijven.

Prijzen in winkels omlaag brengen 

Anderen zijn van mening, dat de Economische Controledienst de prijzen in de winkels gewoon omlaag moet brengen. Dagelijks gaan de prijzen de lucht in. En dat is zwaar voor de samenleving. De prijzen naar beneden krijgen, gebeurt echter niet zomaar, omdat ze afhankelijk zijn van bepaalde componenten. De afstand speelt een belangrijke rol. Goederen vervoeren van de stad naar het achterland, vereist brandstof. De olieprijs is dus zo’n component dat een verhogend effect heeft op de prijzen in de winkels.

“Als oplossing zou de overheid enkele strategische verkoopposten kunnen plaatsen waar de samenleving terecht kan om bepaalde producten te kopen. Kleine winkels die door de overheid zelf beheerd worden en waar producten voor een betaalbare prijs verkocht worden. Als overheid moet je de bevolking kunnen beschermen. Dat kan je alleen doen als jij de producten zelf naar de mensen toebrengt. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie moet dan ervoor zorgen dat het belastingsysteem wordt gereguleerd vanuit de overheid.”

Planning belangrijk 

Dat alles hangt af van een goede planning. Het is belangrijk om in je planning al je activiteiten neer te zetten. Een visie waar je naartoe wil is prioriteit. Je maakt niet alleen een planning voor de komende drie jaren, maar ook de jaren die daarna volgen. Als je geen planning hebt, dan is je uiteindelijke  bestemming onduidelijk. 

Communicatie slecht

De samenleving is van mening dat er ook veel mis is met die communicatie. Men doet veelal aan mededelingen waarmee de samenleving dan genoegen moet nemen. “Terwijl je moet praten en uitleggen waarom bepaalde prijzen bijvoorbeeld omhoog gaan. Waaraan het ligt, hoe worden de prijzen berekend enz. Zo begrijpt de samenleving het beter en ontstaat er geen geruis en of speculaties”, aldus de burger. 

Algemene opinie

Ondanks de protestacties van de afgelopen dagen zijn enkelen van mening, dat het de goede weg opgaat. Men geeft aan de hoop niet opgegeven te hebben. Echter moet de regering enkele zaken aanpakken zoals de armsten in de samenleving speciale begeleiding en financiële hulp bieden, zorgen voor stabiliteit van de koers, beslaglegging op gelden  van personen die van de staat hebben gestolen, aanpak van fraude, zorgdragen voor de gezondheidszorg en onderwijs toegankelijk maken voor een ieder. 

NK

error: Kopiëren mag niet!