‘Wilde actie’ arbeiders Newmont Suriname

De General Manager van Newmont Suriname (Merian goudmijn), Wilfred Visser, heeft het personeel laten weten, dat aan het begin van de nachtdienst maandag 1 augustus een groep werknemers het werk heeft neergelegd. Volgens Visser gaat het om een zogenoemde ‘wilde actie’, omdat de staking niet zou worden gedragen door de Newmont Werknemers Organisatie, NWO.

Visser is duidelijk naar het personeel: een dergelijke actie is “onrechtmatig” en de stakers “riskeren disciplinaire maatregelen”. “Ze maken zich immers schuldig aan ernstig plichtsverzuim en zetten hun baan op het spel.”

Het bedrijf roept dan ook de stakende arbeiders om het werk meteen te hervatten. In een schrijven aan het personeel worden de zogenoemde ‘grondregels’ van Newmont Suriname opgesomd. De eerste grondregel zet meteen de toon: “No Work No Pay”. Personeel dat staakt krijgt voor de gestaakte uren/dagen geen loon uitbetaald.

Voor eventuele schade, direct het gevolg van de stakingsactie, worden de stakende arbeiders verantwoordelijk gehouden en “als een strafbaar feit worden behandeld”, aldus een tweede grondregel.

De heer Visser laat ook weten, dat er vooralsnog geen vervoer naar de mijn plaatsvindt. “Personen die het werk hebben neergelegd kunnen met de bus van site vertrekken, voor zover er plekken in de bussen beschikbaar zijn.”

Volgens de General Manager wil hij de dialoog met de stakende arbeiders aangaan, maar niemand had zich dinsdagochtend nog bij hem gemeld als gesprekspartner.

PK

error: Kopiëren mag niet!