Organic Movement met veel kabaal voor gesloten deuren Assemblee

Bouva (NDP): “Ik vraag jullie om vol te houden”

Een klein groepje demonstranten, onder de vlag van de Organic Movement, stond dinsdagochtend voor de gesloten deuren van De Nationale Assemblee. De demonstranten waren naar het plein gekomen na een oproep daartoe via social media van activiste Maisha Neus, die had laten weten dat ze vanaf tien uur ‘s ochtends op het plein zou zijn uit protest tegen de buitenfunctiestelling van de dienders Sergio Gentle en Raoul Hellings.  

De actievoerders wilden naar binnen, waar een openbare vergadering op de agenda stond, om hun ongenoegen te uiten over de de sinds maandag buiten functie gestelde Gentle en Hellings. Beide mannen behoren ook tot de leidinggevende activisten van de Organic Movement.

Het groepje demonstranten stond tegenover een linie van agenten en militairen, die niet te vermurwen waren. Waarom het handjevol demonstranten, vooral vrouwen, de Assemblee binnen wilde gaan is onduidelijk. De buitenfunctiestelling is immers een aangelegenheid van de waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname en niet direct van het parlement.

Met luid geschreeuw werd gesteld, dat ze niet naar binnen mochten vanwege Covid-19-regels. Maar, bijna iedereen in en rond de Assemblee liep rond zonder mondkapje. Het Covid-argument werd dan ook met geschreeuw als een leugen onthaald.

Verhit en eieren

De gemoederen waren behoorlijk verhit. Van alles werd met geschreeuw de ether in geslingerd en zelfs eieren vlogen door het luchtruim met als doel de militairen die post hadden gevat voor de Assemblee, achter een haag leden van het Korps Politie Suriname.

Op een moment doken plotseling de NDP-Assembleeleden Melvin Bouva en Stephen Tsang op. De opgewonden demonstranten vonden een gewillig oor bij Bouva. Hij was verrast te horen, dat kennelijk vanwege Covid-regels de demonstranten het Assembleegebouw niet mochten betreden.

Bouva gaf aan, dat Covid-19 maatregelen al geruime tijd niet meer toegepast worden in de Assemblee. Hij zei met de leiding van De Nationale Assemblee te zullen praten om enkele personen toe te laten, zodat ze de vergadering kunnen volgen.

“De openbare vergadering moet voor een ieder toegankelijk”, zijn stelde Bouva. “If um sek kondre, doen we dat.” aldus de politicus. “We zijn bereid om alles te doen”, schreeuwden de demonstranten hem toe. Uiteindelijk mocht een paar demonstranten de openbare vergadering in de Assemblee bijwonen.

“Veel waardering voor jullie strijd”

Bouva werd door de demonstranten gevraagd om zijn mening over de situatie te delen. “Ik heb veel waardering voor de strijd die wordt gevoerd door jullie. De andere kant doet alles om de strijd te saboteren. We strijden voor rechtvaardigheid. Ik wil wonen in een land waar er vrede is. Ik vraag jullie om vol te houden.”

Bouva zei ook, dat hij maar een boodschap heeft” “Let them go. Let them talk.”

PK

error: Kopiëren mag niet!