WANTED

Deel 4

Mevrouw Levant: “Ik neem aan, dat de politie haar best doet om klaarheid te brengen in de zaak”

“Maar, wie doet aan procesbewaking?”

Over de aanleiding van de schietpartij op 25 november 2021 om 04.00 uur in BM-Lounge in Paramaribo-Zuid, waarbij Vince Meiland het leven liet en de agenten van politie Ronny Rogers en Diego Watson zwaargewond raakten, wordt uit verzamelde informatie het volgende gemeld.

 Woordenwisseling

“De club was stampvol. De ruimte was schaars verlicht. De dansenden konden zich haast niet bewegen. De ellende begon met een woordenwisseling die plaatsvond toen Watson en Stroka tegen elkaar opbotsten. Stroka sprak zijn misnoegen met luide- boze stem uit. Watson bood excuses aan. Stroka bleef tekeergaan. Security personeel kwam tussen beide. De ruzie werd gesust.”

Politie in de zaal

“De clubeigenaar heeft Stroka aangesproken en hem medegedeeld, dat Watson agent van politie is. Stroka beloofde zijn verontschuldigingen te zullen aanbieden. Maar, kort daarna ging het weer mis.”

Wapens en schoten

“Er is uit verschillende richtingen geschoten. De politie heeft geschoten, Stroka deed dat ook. Een manspersoon, die Kleintje wordt genoemd, heeft ook aandeel daarin gehad, Meiland die dood is en dus niet kan tegenspreken, zou ook hebben meegedaan aan het wapengeweld. Er zijn meerdere patroonhulzen gevonden. Welke zijn afkomstig uit de politiewapens.”

Terug gecommandeerd

“De dienstwapens van de bij het schietincident betrokken politie zijn terecht. Een mevrouw in het gezelschap van de politieambtenaren stopte een van de wapens, die zij aantrof in de nabijheid van haar neergeschoten vriend, in haar tas. En haastte zich naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waar haar vriend per ambulance naar toe werd gebracht. Halverwege werd ze terug gecommandeerd naar BM-Lounge om het wapen af te staan aan de politie.”

Wankelend 

“Beide agenten werden door meerdere kogels geraakt. Een van de agenten wankelde, voordat de politie van Uitvlugt arriveerde, uit het twee verdiepingen tellend gebouw. Iemand vervoerde hem naar het hospitaal.”

Niet durven praten

Moeder Levant: “Het heeft er veel van, dat de mensen die aanwezig waren, niet willen of durven praten of zaken verdraaien. Hoe kan een getuige horen dat er op beleefde toon excuses werden aangeboden, maar zich geen woord herinnert van wat Stroka luidkeels heeft geroepen? “

Schoppen en slaan

“Tijdens de schotenwisseling zeeg politieagent Watson neer. In deze positie werd hij geslagen en geschopt door een manspersoon die Boeroe wordt genoemd. Stroka heeft ook getrapt en geslagen.”

Lachgas

“Er bevonden zich ballonnen gevuld met lachgas. Is dat geen narcotica en dus verboden? Hebben de politieagenten en hun gezelschap er ook van genoten?”

Onervaren politieagent

“Er zijn niet alleen tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Een politierapport werd verkeerd in elkaar gezet. Bepaalde verklaringen werden daarom verwijderd. Deze fout wordt geweten aan onervarenheid van de verbaliserende agent. Het gedeelte waarbij Stroka zou hebben toegeven, dat hij gelogen had, is eruit gehaald.”

In het onzekere verkeren

“De familie Levant behoedt zich om wie dan ook te beschuldigen of te verwijten. Wij geloven, dat er meer schuilt achter de dood van Vince. Ik kom niet zomaar tot die conclusie, ik heb met mensen gesproken die direct of zijdelings betrokken zijn bij het incident. Ik neem aan, dat de politie haar best doet om klaarheid te brengen in de zaak, maar dat neemt niet weg dat de moord door duisternis wordt omringd en dat de nabestaanden totaal zijn uitgesloten, in het onzekere worden gelaten.”

Procesbewaking

“Alhoewel ik geen politie of advocaat ben, voel ik aan dat ik word beknot. Wie doet aan procesbewaking? Wij wonen in Nederland. Door de afstand is het heel moeilijk de zaak te volgen of op nakomen van onze rechten. Ik kan zelfs de rechtszaak niet volgen. Ik woon vanaf mijn kinderjaren in Nederland. Ik ben op 1 december in Suriname aangekomen. Vince is op 10 december begraven. Ik ben 8 maanden in Suriname gebleven. Ik moest terug naar Nederland, waar ik verantwoordelijkheden heb.”

Ter verduidelijking

Vince, Vincen of Vincent? Moeder Levant verduidelijkte met betrekking tot de naam: “Hij heet Vincent maar hij noemt zich Vince, dat vindt hij mooier klinken. De politie heeft in haar stukken Vincen ervan gemaakt.”

Slot.

Maar niet hermetisch dicht, het onderzoek wordt voortgezet.

HD

(Bijschrift foto: Een bewerkte momentopname tijdens de ter aardebestelling van Vince Wensley Meiland op 10 december 2021 op de begraafplaats Marius Rust.)

error: Kopiëren mag niet!