President Santokhi zinspeelt op bijstelling IMF-programma

President Chandrikapersad Santokhi zinspeelde maandag 1 augustus in een persconferentie erop, dat met het IMF gesproken zou moeten worden over eventuele bijstelling van het overeengekomen programma voor economisch herstel oftewel de Extended Fund Facility (EFF) programma.

De president gaf aan, dat onder druk vanuit de samenleving de regering besloten heeft de prioriteitstelling van haar beleid te zullen ombuigen. Het gaat niet om de ombuiging van het beleid, omdat dat met de goedkeuring van de begroting en het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) reeds is goedgekeurd door het parlement. Het gaat om de prioriteitstelling binnen het goedgekeurd beleid, aldus de president. 

Met het overeengekomen IMF-programma gaat dat echter lastig worden. Maar, volgens hem zijn er wel issues die een bijstelling van het IMF-programma rechtvaardigen. Als voornaamste noemt president Santokhi de wereldwijd gewijzigde economische omstandigheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne, waarbij de prijzen van bijna alle goederen, diensten en vracht enorm zijn gestegen.

Vooral de kosten van olie en gas wakkert de inflatie in haast alle landen in de wereld aan. Ook in Suriname. De importinflatie in Suriname is in de afgelopen maanden sterk toegenomen. 

President Santokhi voerde aan, dat ten tijde van het opstellen en de ondertekening van de IMF-programma niet kon worden voorzien in de situatie waarin de wereldeconomie thans verkeert als gevolg van de Oekraïne oorlog.  Er zou volgens hem met het IMF gesproken moeten worden om dit issue op de agenda te plaatsen ter consideratie, aldus president Santokhi.

SS

error: Kopiëren mag niet!