Guyanese Landbouw-minister verwacht dinsdag vrijlating aangehouden kapiteins

De Guyanese Landbouw-minister Zulfikar Mustapha zegt te verwachten, dat de drie in Nickerie aangehouden kapiteins van Guyanese vissersvaartuigen dinsdag 2 augustus worden vrijgelaten en terug naar Guyana zullen keren. Vorige week zijn in Nickerie drie Guyanese vissersvaartuigen in beslag genomen en hun bemanning aangehouden omdat zij op vervalste vergunningen visten op de Corantijnrivier. 

Eerder waren al 9 aangehouden bemanningsleden naar Guyana gedeporteerd. De drie kapiteins zitten nog vast. 

De Guyanese Landbouw-minister Zulfikar Mustapha zegt tegenover de nieuws website News Room te proberen via zijn functionarissen informatie over de zaak te krijgen. Hij zegt wel te weten dat de drie aangehouden kapiteins dinsdag naar huis komen. 

Minister Mustapha kaartte tegenover News Room wederom de kwestie van 150 te verlenen visvergunningen door Suriname aan Guyanese vissers aan. Volgens hem is hierover een overeenkomst getekend met de Surinaamse regering. Volgens de Guyanese minister is alle informatie reeds ingediend en is er tot op heden geen enkele vergunning afgegeven. Hij zegt, dat de Surinaamse autoriteiten met valse beweringen komen nu ze geen visvergunningen kunnen geven. Volgens de Surinaamse wetgeving mogen visvergunningen alleen aan staatsburgers worden verstrekt. 

De Guyanese minister zegt dat zijn regering deze kwestie zal blijven aanhalen bij de Surinaamse autoriteiten. Hij herhaalt opnieuw, dat er een overeenkomst op schrift is gesteld. Er zou een overheidsbedrijf worden opgericht om ervoor te zorgen, dat aan 150 Guyanese vissers vergunningen worden verleend. 

Eerder heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij gezegd, dat er geen sprake is van een overeenkomst over visvergunningen met de Guyanese regering. De kwestie van 150 visvergunningen aan Guyanese vissers ondervindt grote weerstand bij de Surinaamse samenleving en in het bijzonder vanuit de visserijsector. Behalve dat de bestaande wettelijke regelingen het niet mogelijk maken dat visvergunningen aan buitenlanders worden verstrekt, vindt de visserijsector dat daarmee de illegaliteit zou worden beloond.

De visserijsector in Suriname kampt sinds jaar en dag met illegale visserij van voornamelijk Guyanezen.

SS 

error: Kopiëren mag niet!