“Geen tijd om uit te geven, wij blijven werken, ook in de vakantie”

“Geen plannen voor de vakantie, alles is intussen duur en iets doen kost ook veel”, zegt een ondernemer tegenover de redactie van Dagblad Suriname. Zijn vrouw doet alles met de kinderen en hij zorgt ervoor dat zijn winkel blijft draaien.

“Mijn ontspanning is trainen in de ochtend, fruit eten en dan maar mijn pand rijden, daarna ook weer hetzelfde, maar richting huis. Het dagelijks rijden kost je ook veel. Binnen een week tank ik meer dan SRD 1.500, soms meer zelfs. En om nu buiten de stad te gaan of verre afstanden af te leggen gaat niet lukken. Als er tussendoor ook zaken thuis gedaan moeten worden doet mijn vrouw dat gedeelte, zodra mijn hulp nodig is ben ik wel te bereiken. Maar, mijn winkel moet blijven draaien”, benadrukt de ondernemer.

“Mijn vrouw begrijpt het gelukkig en helpt ook waar nodig. Door de hele situatie werd ik gedreigd mijn pand te sluiten, een paar maanden geleden besloot ik dan met iets nieuw te starten, want wat ik eerder deed werkte niet. Door de hele situatie heb ik ook werknemers verloren, dus mijn werkgroep bestaat uit een werknemer, mijn vrouw en ik. Als mijn bedrijf gaat groeien zullen er wel open vacatures zijn. Maar, voor nu ben ik nog even aan het uitproberen.”

“Je hebt anderen die op vakantie gaan, omdat zij zich dat kunnen permitteren, maar het is nu echt een vreselijke en moeilijke periode voor kleine ondernemers. Het is nu hard blokken en op bouwen voor enkele van ons en dat merken wij ook. Bij de kleine ondernemers vooral die langs de straat mee doen met de verkoop.”

“Je gaat het leven moeten accepteren hoe het is en het beste ervan proberen te maken”, zegt een kleine onderneemster. “Na het bijna verliezen van mijn kleine ruimte en toch nog niet uitkomen,heb ik besloten dagelijks te werken. Zelfs op de zondag, vakantie is juist een periode waarin ik aan meer klanten kan verdienen. Dus er is geen vakantie voor mij, noch dagen om uit te geven. Zij heeft een ruimte waar zij nagel en haar doet, daarnaast verkoopt zij sieraden.

“Ik moest zoveel schade inhalen en ik ben tot nu toe niet vrij van mijn schulden. Met de verhoging van de huur van het pand, stroom, en water kom ik nog moeilijker uit. Maar, met deze vakantie hoop ik toch die extra’s te halen.”

 TM

.

error: Kopiëren mag niet!